Израелската аварийно-спасителна служба "Зака" съобщи, че медицинсите ѝ екипи са прибрали около 260 тела от мястото на провеждане на музикален фестивал, на който са присъствали хиляди хора и който е бил нападнат от бойци на Хамас, предаде Асошиейтед прес.

Общият брой се очаква да нарасне с оглед на това, че в района работят и други медицински екипи.

На видеа, разпространени в социалните мрежи и от израелски медии, се вижда как десетки посетители на фестивала бягат през поле, докато наоколо отекват изстрели. Много от тях са се скрили в близките овощни градини или са били застреляни, докато са бягали.

Средствата за масово осведомяване цитираха и очевидци, които говориха за клането, посочва ДПА.

По-рано беше съобщено, че бойци на Хамас са атакували участници във фестивал близо до границата с Газа и са отвлекли неуточнен брой хора оттам, които са били отведени в Газа.

Не е ясно дали жертвите на музикалния фестивал са включени в известния към момента общ брой на убитите при мащабната атака срещу Израел, които според местни медии, които се позовават на източници от сферата на здравеопазването, са най-малко 700. Над 2000 души са ранени.

При ответните израелски удари по Газа са загинали 413 палестинци, а почти 2300 са ранени, съобщи министерството на здравеопазването там.

Жена с двойно ирландско и израелско гражданство е в неизвестност след изненадващото нападение на Хамас в събота.

Ирландските власти съобщиха, че са загубили връзка с 22-годишната Ким Дамти, чието местонахождение е неизвестно след безпрецедентната атака срещу Израел.

Снимка: БТА/АР

Според изданието "Айриш таймс", което първо съобщи новината, майката на младата жена е ирландка.

Ирландският премиер Лио Варадкар потвърди, че е запознат със случая.

Хамас съобщи, че държи в плен над 100 души след нападението срещу Израел

Високопоставен член на Хамас съобщи, че палестинското движение държи в плен над 100 души след безпрецедентното си нападение срещу Израел, предаде Асошиейтед прес.

Муса Абу Марзук каза това пред арабскоезичната медия "Ал Гад". Освен тях се твърди, че и радикалната палестинска групировка "Ислямски джихад" държи над 30 души.

При атаката си срещу Южен Израел въоръжени бойци отведоха в Газа десетки пленници, включително жени, деца и възрастни. Точният им брой не беше ясен, докато двете групировки не направиха съобщенията си. Израелската армия заяви само, че има "значителен" брой отвлечени, но не даде повече подробности.

На израелска територия все още има палестински нападатели, които продължават да действат след предприетите от ислямисктата групировка Хамас мащабни атаки в Израел, съобщи говорител на израелската армия, цитиран от ДПА.

"На територията на Израел все още има вражески сили", каза той снощи, около 36 часа след началото на атаката, която започна от ивицата Газа. Част от проникналите на израелска територия бойци са убити, но някои все още са на терен, добави говорителят.

В последните часове продължават боевете в района на границата. В няколко града хората отново трябваше да се скрият заради ракетни нападения от Газа.

Снощи армията даде указания на жителите на две населени места в пограничния район да не напускат домовете си "заради ситуацията със сигурността".

"Намираме се в разгара на война", каза говорителят. Израелските военновъздушни цели са в пълна готовност да атакуват цели в ивицата Газа, добави той.

За последните няколко часа над 50 изтребителя са унищожили около 120 цели на движението Хамас, което е обявено за терористична организация от ЕС, САЩ и Израел, според изявлението.

"Хамас докара голямо бедствие на ивицата Газа", заяви говорителят и добави, че групировката е отговорна за стотици жертви. "Десетки" вражески бойци са заловени, посочи той.