Президентът и премиерът на Румъния са на различни позиции относно това дали София и Букурещ трябва да продължат заедно пътя си към Шенген. Вчера министър-председателят Марчел Чолаку каза в интервю за Блумбърг, че Румъния може да обмисли отделяне от България за присъединяване към Шенгенското пространство, докато според президента Клаус Йоханис "най-добрият вариант е двете страни да влязат заедно". Днес и българският премиер Николай Денков коментира, че няма индикации да вървим "по различни писти", а от двустранната търговска камара България-Румъния са категорични, че влизането в Шенген ще се случи "само в пакет". 

Румънският премиер Марчел Чолаку каза в свое интервю пред Блумбърг, че Букурещ може да обмисли отделяне от София за присъединяване към Шенген. Той съобщи, че ще поиска от испанското председателство на Съвета на Европейския съюз да организира извънредно заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи през декември, за да преразгледа кандидатурата на Румъния за Шенген. Срещата ще се състои след изборите в Нидерландия на 22 ноември, когато политическите сметки може да се променят, смята Чолаку.

В интервюто за Блумбърг той за пореден път подчерта солидарността на Румъния със съюзниците от ЕС и НАТО като държава на границата с Украйна. "Румъния е тази, която пое по-голямата част от транзита на украинския износ. За Европа е необходимост Румъния и България да бъдат в Шенген", казва още Чолаку.

Той определи като "дълбока несправедливост" неуспеха на Румъния да се присъедини към Шенген и нарече ветото на Австрия "неоснователно". Чолаку не изключи възможността румънското правителство да предприеме правни действия в Съда на ЕС. В критика към Австрия румънският премиер коментира още, че Австрия не е страна членка на НАТО, но е защитена от система за противовъздушна отбрана на ниво ЕС, в която принос има Румъния като членка на НАТО.

Снимка: БТА

"Много ми е трудно да приема, че Австрия се възползва от инициативата "Европейски небесен щит" (European Sky Shield), въпреки че е неутрална страна, докато Румъния отделя 2,5 процента от своя БВП за отбрана", отбеляза Чолаку.

Коментар на становището му днес дойде както от румънска, така и от българска страна. 

"Най-добрият вариант е Румъния и България да влязат заедно в Шенгенското пространство и "към това са насочени всички преговори и всички опити да бъдат убедени онези, които имат резерви по този въпрос", заяви румънският президент Клаус Йоханис, който днес е на посещение в Белгия, предаде Аджерпрес. 

В съвместна пресконференция с министър-председателя на Белгия Александър де Кро румънският президент каза, че преговорите по въпроса продължават, също припомняйки "резервите" на Австрия.  

"Няма никакви индикации, че България и Румъния вървят по различни писти за Шенген", категоричен беше и министър-председателят Николай Денков, който днес отговори на въпроси във Facebook. Според премиера "тази оценка е само за вътрешна употреба в Румъния".

"Имаме изпълнение по нашите ангажименти за върховенството на закона, имаме изключителен напредък по охраната на границите. Трябва да вървим заедно за Шенген, защото трябва да решаваме общите си проблеми с Румъния. Няма никаква причина да се обсъжда такова разделяне. 

Това, което все още се чува като възражение, е, че системата на Шенген не работи, което казва австрийският канцлер и министърът на външните работи на Австрия. Това не е наш проблем, а на ЕС и ние имаме всички основания да казваме, че това не може да бъде спирачка за България". 

Денков е умерен оптимист, че "този разговор ще успеем да го спечелим, защото имаме всички доводи за това". 

Снимка: БТА

"Влизането в Шенген ще се случи само в пакет. От логистична гледна точка няма реален смисъл България и Румъния да бъдат разделяни", коментира пред БТА председателят на двустранната търговска камара България-Румъния Дору Драгомир.

Камарата има офиси в София и Букурещ, с 45 членове от двете страни, които са от 25 различни икономически сектори. Тя е една от двете двустранни камари със специален фокус върху румънско-българските икономически отношения. На въпрос към председателя ѝ какво ще се случи в икономически смисъл с двете държави, ако продължат да ни спъват за Шенген и възможно ли е да бъдем разделени, той отговори: 

"Започвайки от 2004 г., от приемането ни в НАТО, двете страни бяха в пакет. Всяка държава от Западна Европа гледа на нас като на едно цяло, когато се говори за стратегии и обща визия за региона. България и Румъния винаги са били в пакет. Влизането в НАТО беше в пакет, приемането ни в ЕС се случи в пакет, влизането в Шенген, според мен, ще се случи само в пакет. И отново по мое мнение, от логистична гледна точка, няма реален смисъл двете държави да бъдат разделяни. Румъния означава северозападна граница на Европа. България означава югозападна граница на Европа. Не можеш да кажеш "онези от север са окей, но на юг имаме проблеми, защото влизат мигранти" или обратното. Не виждам как би могло да се случи.

В отговор на въпроса какви биха последствията, ако не влезем заедно и ако продължат да ни отлагат за Шенген, Дору Драгомир отговори, че това би било огромен проблем за икономиките на двете държави и за техните двустранни отношения. 

Австрия и Нидерландия блокираха влизането на Румъния и България в Шенген на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, като ветото на Амстердам касаеше само София.