Министър-председателят Николай Денков отговаря на въпроси на граждани и медии на живо на страницата на Министерския съвет във Facebook.

Изявата му там вече е традиция и днес е по повод отбелязването на пет месеца, откакто бе сформиран кабинетът на ПП-ДБ.

Още в началото той поиска смяната на ЦИК. Според него проблем с избирателната комисия има. "Факт е, че Централната избирателна комисия не се справи този път добре с провеждането на изборите", даде негативна оценка Денков.

"Трябва да се търси смяна на състава на Централната избирателна комисия. Той не отразява реалността в момента. Това трябва да го направи Народното събрание", заяви Денков.

Премиерът каза, че Министерството на електронното управление си е свършило добре работата. Поискал съм да се направи проверка с ясни индикации защо се е случил проблемът с машините. Тогава ще решим как да действаме, посочи Денков. Той заяви, че в момента е напълно неподходящо да се сменят министри.

Попитан дали е разговарял с министъра на електронното управление Александър Йоловски и какво е неговото обяснение за обвиненията срещу Кирил Петков и Божидар Божанов за изнудване, Денков каза, че вчера е разговарял с министъра, но той е отказал да предостави допълнителна информация, тъй като тече разследване. Разбирам това и не съм настоявал, но познавам достатъчно тези хора и твърденията, които видях в медиите, няма как да са верни, заяви Денков. По думите му трябва да се види как ще се развие разследването.

От гледна точка на работата на Йоловски Денков отбеляза, че има една непоследователност и че на първия тур на изборите е бил даден повод от страна на Министерството на електронното управление, за да отпаднат машините. След това обаче имаше изключителна организация, за да може да се верифицират машините за втория тур, посочи Николай Денков.

Той подчерта, че Министерството на електронното управление е много активно в момента, допълва БТА. Министър-председателят изброи въвеждането на електронните бележки за училище, електронните рецепти, връчването на електронните фишове и наказателни постановления. Министерството успява в кратки срокове да извади решения, които се очакват с години от хората, отбеляза премиерът. По думите му скандалът с машините е много неприятен, защото хвърля сянка върху работата на цялото правителство. Поискал съм да се направи проверка с ясни индикации защо се е случил проблемът с машините. Тогава ще решим как да действаме, посочи Денков. Той заяви, че в момента е напълно неподходящо да се сменят министри.

Президентът няма никакво право да отказва поисканата смяна на председателя на ДАНС, защото ми пречи да си изпълнявам задълженията

Президентът няма никакво право да отказва поисканата смяна на председателя на ДАНС, защото той ми пречи да си изпълнявам задълженията, заяви министър-председателят Николай Денков, който отговаря на въпроси на граждани във Фейсбук.

Мотивите за оставка на председателя на ДАНС не са слаби, единият от тях е, че той прикрива нарушения на закона за класифицираната информация с неговия заместник, каза премиерът. Мотивите са свързани и с проявяване на политически пристрастия, каквото право той няма. Мотивите са много сериозни, подчерта Денков.

Той каза, че е намерил мотивите с които е освободен предшественикът на настоящия председател. "Мотивът е един единствен и той е, че е поискал дългосрочен отпуск", заяви Денков. В сравнение с мотивите, които аз съм представил за прикриване на нарушения на закона, за политически пристрастия, това е много по-несериозен мотив. Мотивите на премиера са три страници, които са публикувани, днес ще публикуваме и другите, така че всеки ще може да сравни и да види за какво става дума, каза премиерът.

Той цитира чл. 105 от Конституцията, в който пише, че Министерският съвет осигурява обществения ред и националната сигурност. Член 7 от Закона за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност казва, че министър-председателят осъществява общото ръководство на разузнавателната общност. "Президентът няма никакво право да отказва поисканата смяна на председателя на ДАНС, защото той ми пречи да си изпълнявам задълженията, които имам по Конституция и по закон", заяви премиерът. Отново той надхвърля правомощията си, а доводът, че иска някой да овладее службите е несъстоятелен, защото, когато се назначава следващият председател на ДАНС, той трябва да бъде съгласуван с президента, подчерта Денков. Трябва да мога да работя с председателя на ДАНС, за да мога да си върша работата. Няма начин председател на ДАНС да бъде човек, който не иска да работи с мен, посочи премиерът. Радев трябва да подпише и ще го направи. Ако той не го направи, това означава, че ако не дай си Боже, стане нещо в сферата на националната сигурност, той ще носи отговорност, заяви премиерът.

Преди ден министър-председателят каза, че след местния вот се налага провеждането на лидерска среща и съвместното управление да продължи. Той допълни, че надява да се стигне до ротацията и размяната на премиерското място с Мария Габриел, "защото имаме програма, която трябва да изпълним".

"Дали ще стана премиер, зависи от това дали има ясно разписани приоритети - повишаване качеството на живот и преодоляване на демографската криза в България. Ако успеем да поставим тези приоритети ясно на масата, аз имам идея как могат да бъдат решени. Тези идеи трябва да бъдат прехвърлени в управленска програма за 2025-2026 г. Тогава с удоволствие бих се включил отново".