Руската църква е част от тялото Христово. На погребението на патриарх Неофит ще има представител на Московската патриаршия - Корсунският и Западноевропейски митрополит Нестор. Има една деликатна тънкост, че има възможност да присъства човек, който по неговия статут, не сме се произнесли. Това е човекът, който представлява православната църква в Украйна - митрополит Епифаний, който не е поканен от нас, но ще присъства. Това може да смути определени хора, ако вземе участие в опелото. Това заяви варненският и великопреславски митрополит Йоан, избран за наместник-председател на Светия синод в "Панорама".

Митрополит Епифаний Киевски е предстоятел на Православната църква на Украйна. През 2019 г. Вселенският патриарх Вартоломей подписа томос за предоставяне на автокефалия на ПЦУ, въпреки че в продължение на стотици години украинската църква е подчинена на Московската патриаршия. За да бъде призната за независима обаче, украинската църква трябва да бъде призната от всички останали православни църкви. Българската православна църква обаче все още не го е направила. 

По думите на варненския владика в такива случаи се съобразяват с църковния канон и трябва да са максимално прецизни.

"Всичко това засяга божия народ до голяма степен. Те чрез нас засягат всички онези хора, които са дошли да присъстват. Темата за разкола в нашата църква е много болезнена и тя не е съвсем отминала. Трябва внимателност и разсъдливост. Надявам се, че в утрешния ден всеки ще прояви благоразумие, за да изпълним дълга си. Всеки е добре дошъл, но когато се касае за канонически статут и когато дадената църква не се е произнесла по такъв въпрос - трябва да бъдем внимателни", обясни митрополит Йоан.

Той призова към това да се запази единството в светата църква и допълни, че:

"Българите загубиха своя духовен отец и баща, това си проличава по множеството събрани хора и в този час. Чувството е скръбно - на болка, на тъга. Той беше благ, кротък и смирен, но когато трябваше да отстоява религията - там компромис нямаше. Ние имахме и имаме голямо уважение към неговата личност. Той беше много добър човек"

Патриарх Неофит издъхна в реанимацията на Военномедицинска академия в София в 22.22 часа на 13 март, след като прекара в лечебното заведение над четири месеца заради белодробно заболяване. Той бе на 78 години. Смъртта му потопи в скръб църковни служители, политици и общественици.

В събота в 9:30 ч. ще бъде отслужена заупокойна света литургия, а опелото на блажено починалия предстоятел на БПЦ-БП ще започне след нейния край. След това с литийно шествие тялото на патриарх Неофит ще бъде пренесено от патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" до митрополитската катедрала "Св. Неделя", където ще бъде положено за вечни времена. 

Всички глави на православни църкви са уведомени за смъртта на патриарх Неофит. Очакванията на Светия синод са да присъстват представители на всяка от тях. Опелото ще се води от вселенския патриарх Вартоломей.

"Самият факт, че вселенският патриарх ще присъства има голямо значение, носи послания, но тук е важно, че поканите до другите православни църкви са изпратени още след извънредното заседание на Синода", заяви доц. Костадин Нушев, преподавател в Богословския факултет в Софийския университет.