Френският президент Еманюел Макрон използва посещението си във Вашингтон, за да разкритикува остро аспектите на подписания от американския президент Джо Байдън закон за климата като лоша сделка за Европа, предаде АП.

Американският държавен глава ще почете Макрон с първата държавна вечеря за неговото президентство в днес вечерта. Преди това двамата лидери ще седнат в Овалния кабинет за сутрешни разговори, които според официални лица от двете страни се очаква да бъдат съсредоточени главно върху усилията на лидерите да останат единни в отговора си на руската война в Украйна и да координират подхода си към все по-настъпателния Китай.

Преди срещата в четвъртък Макрон даде да се разбере, че той и други европейски лидери остават дълбоко обезпокоени от стимулите в новия обхватен закон за климата, които благоприятстват американските технологии за борба с климатичните промени, включително електрическите превозни средства.

В сряда Макрон разкритикува закона, известен като Закон за намаляване на инфлацията, по време на обяд с американски законодатели и още веднъж по време на реч във френското посолство. Френският президент заяви, че въпреки че усилията на администрацията на Байдън за ограничаване на изменението на климата трябва да бъдат приветствани, субсидиите ще бъдат огромна пречка за европейските компании.

"Изборът, който беше направен ... е избор, който ще фрагментира Запада", заяви Макрон във френското посолство. Той добави, че законодателството "създава такива различия между САЩ и Европа, че всички онези, които работят в много компании (в САЩ), просто ще си помислят: "Вече не правим инвестиции от другата страна на Атлантическия океан".

Отделно от това, по време на обяда с членове на Конгреса от двете партии, заедно с бизнес лидери и дипломати, Макрон заяви, че големите индустриални държави трябва да направят повече за справяне с изменението на климата и насърчаване на биоразнообразието.

Той разкритикува сделката, постигната на неотдавнашната среща на върха за климата в Египет, в която Съединените щати и други богати държави се съгласиха да помогнат за покриването на щетите, които прегряващият свят нанася на бедните страни. Сделката не включва много подробности за това как ще се плащат средствата и Макрон заяви, че е необходим по-всеобхватен подход - "а не просто нов фонд, който решихме, че няма да бъде финансиран, а дори и да бъде финансиран, няма да бъде правилно разпределен".

Според източник, присъствал на срещата при закрити врата след предварително подготвените си забележки и без присъствието на камери Макрон е взел на прицел Закона за намаляване на инфлацията, като нарече субсидиите вредни за френските компании и други в Европа.

Преди това Европейският съюз изрази загриженост, че данъчните облекчения в закона за климата, включително тези, които целят да насърчат американците да купуват електрически превозни средства, ще дискриминират европейските производители и ще нарушат правилата на Световната търговска организация.

Германският министър на икономиката Роберт Хабек повтори в сряда, че според него части от закона не са съвместими със СТО.

"Вярвам, че това мнение до голяма степен се споделя от страните, които са ангажирани с търговския ред", каза той пред репортери в Берлин. "Американците знаят, че ние го виждаме по този начин и Европейската комисия също ще им го каже".

Според високопоставен френски правителствен служител, пожелал да остане анонимен, Макрон е планирал да изложи пред американските служители аргументите си срещу субсидиите, като подчертае, че е от решаващо значение "Европа, както и САЩ, да излязат по-силни... не по-слаби", докато светът излиза от сътресенията на пандемията и руската инвазия в Украйна.

Служители от администрацията на Байдън контрираха, че законодателството значително помага на САЩ да постигнат глобалните цели за ограничаване на изменението на климата. Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер изтъкна, че законодателството също така ще предостави нови възможности за френските и други компании в Европа.

"Има редица разпоредби, които ще допринесат за растежа на сектора на чистата енергия в световен мащаб", заяви Жан-Пиер пред репортери. "То предоставя значителни възможности за европейските фирми, както и ползи за енергийната сигурност на ЕС. И това не е игра с нулев резултат за нас."

Последните остри коментари на Макрон идват, след като по-рано този месец той повдигна вежди в речта си на среща на върха в Банкок. Той нарече САЩ и Китай "два големи слона", които са на път да създадат "голям проблем за останалата част от джунглата".

В допълнение към разговора с Байдън в Овалния кабинет в четвъртък Макрон ще бъде приет от Харис за обяд в Държавния департамент преди вечерната държавна вечеря за около 350 гости - бляскава галавечер, която ще се проведе в огромен павилион, построен на южната морава на Белия дом, съобщава АП.