Македонската прокуратура за организираната престъпност и корупцията започна разследване срещу Зоран Заев във връзка с асфалтирането на една улица в струмишкото село Дабиле по времето, когато Заев беше кмет на Струмица, съобщават македонските медии, цитирани от БТА.

Прокуратурата съобщи, че е започнала разследване срещу официално лице на висок пост в община Струмица във връзка със сключването на четири договора за асфалтиране на една и съща улица на стойност около 16 000 евро.

В прокуратурата посочват, че е нарушен законът за обществените поръчки и не е бил обявен търг.

През 2010 г. заподозреният сключил четири договора на обща стойност 1 029 549 денара за асфалтирането на една и съща улица в населено място в община Струмица, вместо да извърши прозрачна процедура за обществена поръчка, казват от прокуратурата.

От община Струмица отхвърлят обвиненията и твърдят, че става дума за четири различни улици, а не за една и съща улица. Договорът бил сключен законно, защото стойността и на четирите поръчки била под пет хиляди евро. Според тях това е удар от страна на прокурора.

Прокуратурата започна разследване за улицата в Дабиле сега, макар преди три години и половина ВМРО-ДПМНЕ да съобщи на пресконференция същите данни като тези на прокуратурата за организираната престъпност. Тогава Заев беше конкретно посочен като човека, дал работата на фирма на съпруг на депутатка от СДСМ.