Официални представители на Великобритания и ЕС обсъждат възможността за удължаване на формалния процес на излизане на страната от съюза заради опасенията, че споразумението за Брекзит няма да бъде одобрено до 29 март - деня, когато Великобритания трябва официално да напусне ЕС, съобщи в. "Дейли телеграф", цитиран от Ройтерс.

Вестникът цитира неназовани източници в ЕС, според които британските представители опипвали почвата за удължаване на 2-годишния период съгласно член 50 от Лисабонския договор, който определя условията за напускане на Евросъюза. Премиерът Тереза Мей нееднократно обяви, че изключва всякакво забавяне на Брекзит и предупреждава депутатите, че ако отхвърлят постигнатото от нея споразумение с Брюксел, целият процес по напускането може да "катастрофира". Или Лондон може да напусне и без споразумение.

"Ние напускаме ЕС на 29 март и не мислим за отлагане", каза министърът за Брекзит Стивън Баркли, запитан относно съобщението в "Дейли телеграф".

Той отбеляза също, че дори Мей да поиска удължаване на процеса на напускане въз основа на чл. 50, това не може да бъде едностранно решение на Великобритания, а ще изисква единодушно съгласие на държавните ръководители в Съвета на ЕС.