"Успях да осъществя мечтите си! Много съм развълнуван и благодаря на екипа!", заяви просълзен изобретателят на летящия ховърборд, французинът Франки Запата, след като прелетя над Ламанша, предаде ДПА. Запата се завърна във Франция, след като прелетя на своята летяща платформа от Сангат до британския град Дувър.

"Мога уверено да заявя, че никой от екипа няма да забрави този забележителен момент. Постижението е изписано в сърцата ни завинаги!", заяви 40-годишният бивш шампион по джет ски.

Той довери, че преди втория си, този път успешен опит да прелети над Ламанша, малко преди да си легне, отново преповторил всичко в мислите си: "Трябваше да съм сигурен, че няма да се проваля. Толкова хора бяха заложили на мен!"

Франки Запата излетя вчера от Сангат, Франция, в 8 часа и 15 минути местно време, аплодиран от свои почитатели. Около 24 минути по-късно, успешно преодолял разстоянието от 35 километра, изобретателят кацна в Сейнт Маргарет Бей в близост до Дувър, Великобритания. По време на полета французинът се придържаше на около 15-20 метра над водната повърхност.

По средата на маршрута Запата презареди с керосин на специална платформа, монтирана върху кораб. Тъй като при предишния му опит именно кацането за презареждане се оказа проблемно, този път платформата и корабът бяха по-големи. За разлика от предишния път, когато отказаха поради съображения за сигурност, сега френските морски власти дадоха разрешение корабът да остане в териториални води.

Малката летяща платформа, разработвана от Франки Запата в продължение на три години, има пет реактивни двигателя. Изобретателят носи горивото в раница на гърба си. Съоръжението "Флайборд еър" може да развива скорост до 195 километра в час и да се издига на височина до 3-3,5 километра.

Французинът се подготвя за полета над Ламанша през изминалата половин година.

Франки Запата сподели, че се е вдъхновил за начинанието си от Луи Блерио, който на 25 юли 1909 г. става първият пилот, прелетял над протока. Блерио успява да измине разстоянието от 37 километра за 37 минути.

Запата държи рекорда на Гинес за най-отдалечен полет с ховърборд с 2,2-километровото си "пътешествие" над Средиземно море през април 2016 г. Този път представител на Книгата на рекордите на Гинес не е присъствал на опита на изобретателя да прекоси Ламанша. Въпреки това, ако начинанието му покрива изискванията, може да му бъде присъден нов рекорд.