Русия ще предприеме изчерпателни мерки, за да гарантира своята сигурност във връзка с излизането на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДЛРСМО), заяви днес руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, цитиран от ТАСС и БТА.

Той посочи на брифинг за журналисти, че Русия няма да започне да разполага наземни ракети със среден и малък обсег (РСМО) в Европа или други региони, докато там не се появят американски оръжия от същия клас.

"Призоваваме Вашингтон да прояви отговорност и да последва примера на Русия, като се откаже от разполагане на създаваните сега от американците РСМО, за което усилено заговориха в Пентагона. Ние както и досега сме открити за равноправен и конструктивен диалог със САЩ по тематиката на ДЛРСМО и по други въпроси на стратегическата стабилност на основата на взаимното уважение и взаимното отчитане на интересите", каза още руският дипломат.

Той каза, че ако бъдат разположени американски ракети в Азиатско-Тихоокеанския регион, Русия смята да предприеме балансиращи действия, за да парира заплахите, които може да възникнат срещу нея от различни направления.

В същото време руско-американският диалог по контрола над въоръженията трябва да продължи, подчерта Рябков. Според него разработването от САЩ на нови ракети със среден обсег е в напреднал етап.

"Номенклатурата на тези нови средства е известна, тя може да бъде видяна на открити сайтове", добави той.

Рябков посочи, че Договорът за съкращаването на стратегическите нападателни оръжия (СНО-3), който изтича през 2021 г., може да бъде продължен за по-кратък срок, ако това устройва САЩ.

"Би било още по-тежък удар по системата за международна сигурност, ако този договор не бъде продължен след 5 февруари 2021 г.", подчерта той.

Руският заместник-външен министър изрази надежда, че страните от НАТО ще подходят отговорно към гарантирането на европейската сигурност и на глобалната стратегическа стабилност, и каза, че Москва е отворена за по-нататъшни споразумения в тази сфера. Той отново припомни руската идея "да се сключи, ако не обвързващо споразумение, то поне да се постигне взаимно разбирателство относно паралелен на руския мораториум върху разполагането на територията на страните от НАТО на съответните средства, които, както разбирам, се намират в САЩ в напреднал етап на създаване".

Рябков подчерта, че руската ракета 9М729, за която натовските съюзници обвиниха Русия, че я е създала в нарушение на ДЛРСМО, "никога не е била изпитана за далечина на полета, забранена от договора" (в диапазона от 500 до 5500 км) и изрази мнение, че поставянето на този въпрос на обсъждане сега е некоректно.

Високопоставеният руски дипломат говори и по темата за привличането на Китай към участие в системата за контрол над въоръженията, за което настояват САЩ.

"По отношение на КНР (Китайската народна република), ние внимателно фиксираме всички сигнали, които идват от Пекин. Обръщаме внимание на това, че китайската страна заема по въпроса съвсем определена позиция. Чуваме и това, какви предпочитания по този сюжет се излагат във Вашингтон, но как да се процедира по-нататък с тези предпочитания и какво развитие по въпроса е възможно - това е въпрос към Вашингтон, който инициира цялата тази дискусия", каза Рябков.

Както е известно, Китай отказва да участва в преговори за сключване на нов договор от типа на ДЛРСМО, отбелязва ТАСС.

Рябков, освен това, изрази и руската позиция, че контролът над въоръженията трябва да отчита също ядрените потенциали на Франция и Великобритания. Според него съобщенията, че Париж и Лондон не увеличават своите стратегически сили и средства и са ги стабилизирали на известно равнище, не променя руската позиция, защото със сключването на договора СНО-3 Русия плътно се е доближила до онази граница, "след която всякакви по-нататъшни стъпки в тази сфера са възможни само при отчитането на всички фактори, влияещи на стратегическата стабилност, на потенциалите на всички държави, които разполагат със съответните възможности" в ракетно-ядрената сфера.

Междувременно САЩ започнаха преговори за подновяване на споразумение в сферата на сигурността с три тихоокеански държави, предаде Ройтерс.

Агенцията се позова на изявление от днес на американския държавен секретар Майк Помпейо, според когото това ще помогне на Съединените щати да противодействат на засилващото се влияние на Китай в региона.

Трите страни са Микронезия, Маршаловите острови и Палау. По силата на споразумението островните държави получават финансова помощ.

"Днес съм тук, за да уверя, че Съединените щати ще ви помогнат да защитавате суверенитета си, сигурността си, правото си да живеете в свобода и мир. Радостен съм да обявя, че Съединените щати започнаха преговори за удължаване на нашите договорености, които поддържат демокрацията на фона на опитите на Китай да прекрои Тихоокеанския регион", заяви Помпейо в Микронезия.

Помпейо, който е първият американски държавен секретар, посетил Микронезия, направи изявление след среща с лидерите на Микронезия, Маршаловите острови и Палау.

Стратегическата важност на трите тихоокеански държави се увеличи през последните години заради засилващото се влияние на Китай в региона. При визитата си вчера в Сидни американският министър на отбраната Марк Еспър определи действията на Китай в региона като агресивни и дестабилизиращи, отбелязва Ройтерс.

За да подготви почвата за преговорите, американският президент Доналд Тръмп бе домакин през май на среща с лидерите на Микронезия, Маршаловите острови и Палау.

Срокът на споразумението изтича през 2024 г. и забавяне на подновяването му може да доведе до отварянето на евентуална възможност за Пекин.

Китай се превърна в най-големия кредитор на страните от Тихоокеанския регион, въпреки че съюзници на САЩ като Япония, Австралия и Нова Зеландия продължават да предоставят значителни помощи на икономиките на тихоокеанските държави, отбелязва Ройтерс.