Френският изобретател Франки Запата, известен с прякора Летящия човек, успешно прекоси Ламанша при втория си опит, съобщават световните агенции и БТА.

Първият му опит да премине над протока с летящата си платформа "Флайборд еър", захранвана с керосин, на 25 юли - 110 години след полета на френския авиатор Луи Блерио, завърши с падане в британски води, припомнят агенциите.

По-рано през седмицата беше съобщено, че Запата ще направи нов опит в неделя.

Франки Запат започва полета си от френския град Сангат

Снимка: AP/БТА

Франки Запата излетя от Сангат, Франция, в 8 часа и 15 минути местно време, аплодиран от свои почитатели. Около 24 минути по-късно, успешно преодолял разстоянието от 35 километра, изобретателят кацна в Сейнт Маргарет Бей в близост до Дувър, Великобритания. По време на полета французинът се придържаше на около 15-20 метра над водната повърхност.

Франки Запата се подготвя за първия си опит на 25 юли

Снимка: AP/БТА

По средата на маршрута Запата презареди с керосин на специална платформа, монтирана върху кораб. Тъй като при предишния му опит именно кацането за презареждане се оказа проблемно, този път платформата и корабът бяха по-големи. За разлика от предния път, когато отказаха поради съображения за сигурност, сега френските морски власти дадоха разрешение корабът да остане в териториални води.

Малката летяща платформа, разработвана от Франки Запата в продължение на три години, има пет реактивни двигателя. Изобретателят носи горивото в раница на гърба си. Съоръжението "Флайборд еър" може да развива скорост до 195 километра в час и да се издига на височина до 3-3,5 километра.

Французинът се подготвя за полета над Ламанша през изминалата половин година.

Франки Запата сподели, че се е вдъхновил за начинанието си от Луи Блерио, който на 25 юли 1909 г. става първият пилот, прелетял над протока. Блерио успява да измине разстоянието от 37 километра за 37 минути.

Запата държи рекорда на Гинес за най-отдалечен полет с ховърборд с 2,2-километровото си "пътешествие" над Средиземно море през април 2016 г. Този път представител на Книгата на рекордите на Гинес не е присъствал на опита на изобретателя да прекоси Ламанша. Въпреки това, ако начинанието му покрива изискванията, може да му бъде присъден нов рекорд.