Над четвърт милион в света са доказано излекуваните с коронавирус, които са се възстановили напълно след прекараното заболяване. Това сочат данните на Университета "Джонс Хопкинс". Броят на починалите е над 69 000.

За първи път Европа бележи спад на заболяването в последните дни и кривата тръгва надолу заради увеличаване на броя на излекуваните.

Германия днес съобщи, че мисли за облекчаване на мерките от 19 април. МВР е изготвило нов списък с мерки - носене на маски навън, ограничаване на събирането на хора на обществени места и система за бързо проследяване на веригите на разпространение на заразата, очаква се поетапно животът да бъде възстановен. Училищата ще могат да отворят отново врати, когато решат отделните провинции, а стриктният граничен контрол ще бъде облекчен. В Германия за последните 24 часа потвърдените случаи на заразени с коронавируса са се увеличили с 3677 и към днешна дата са общо 95 391. Вчера новите случаи за едно денонощие бяха 5936. Това показва, че за четвърти пореден ден в Германия има намаляване на новите случаи, регистрирани за един ден.

В Италия, най-тежко засегнатата европейска страна, се заговори за втора фаза за справяне с коронавирус, който предвижда поетапно разхлабване на мерките, при условие че кривата се задържи надолу без промяна.

На Ботуша през последното денонощие са починали 525 души. Според властите това означава, че пикът на епидемията е преминал, но засега ограниченията за придвижване остават в сила. Здравният министър Роберто Сперанца оповести серия от мерки преди да се предприеме новата крачка - мащабно тестване на населението, засега остава социалното дистанциране, след това започване на възобновяване на икономиката.

Испания, която вече води Италия по брой потвърдени случаи в Европа, също отбелязва спад на починалите и повече изписани здрави. Официалните данни показват, че смъртните случаи за денонощие намаляват за четвърти пореден път. В неделя те са 637, а това е най-малкият брой починали от около две седмици насам. По-малко са и заразените.

Здравните власти в Белгия съобщават, че епидемията от COVID-19 в страната е почти овладяна, но призоваха гражданите да продължат строго да спазват мерките още няколко седмици. За първи път в събота броят на изписаните от болница с подобрено здраве превиши броя на новоприетите болни. За последното денонощие в страната от заболяването са починали още 185 души, с което бройката на жертвите достига 1632. В болница вчера са били приети 420 човека, а 235 са били изписани. Досега в Белгия са установени 20 814 заразени, пише БТА.

Починалите във френски болници през последните 24 часа от Covid-19 са 357. Това също е най-малкият брой жертви на коронавируса за денонощие през последната седмица, съобщи генералната здравна дирекция, цитирана от Франс прес. Общо 8 078 души са починали от началото на епидемията във Франция, 5 889 от тях в болници и 2 189 в старчески домове и други медицинско-социални заведения.

Междувременно основните индекси на водещите европейски фондови борси се повишиха силно в началото на днешната сесия, тъй като темпът на новите случаи на коронавирус изглежда се забавя в региона, информира Си Ен Би Си, на която се позова БТА.

САЩ и президентът Доналд Тръмп обаче заговориха за "ужасяващ брой смъртни случаи следващите дни". А ръководителят на американските здравни власти генерал Джером Адамс заяви, че тази седмица ще е една от най-тъжните за голяма част от населението и сравни ситуацията с нападението на Пърл Харбър и атентатите от 11 септември.