Евентуални санкции на САЩ срещу президента на Русия Владимир Путин в случай на руска агресия срещу Украйна "биха прекрачили границите" и "ще са сравними със скъсване на отношенията". Това заяви Кремъл във връзка с американски законопроект за санкции срещу Москва, предадоха осведомителните агенции, цитирани от БТА.

"Въвеждане на санкции срещу един държавен глава и срещу главата на Русия (. . .) е мярка, прекрачваща границите, която е сравнима със скъсване на отношенията", каза пред журналисти прессекретарят на Путин Дмитрий Песков.

"Какво е готова да прави Русия? Русия винаги е готова и винаги ще прави това, което най-добре отговаря на интересите на страната ни", каза Песков в отговор на въпрос на ТАСС дали Москва има готовност в случай на подобни действия от страна на Вашингтон да предприеме огледални мерки, включително санкции срещу президента на САЩ Джо Байдън.

"Москва има крайно отрицателно отношение към проекта за нови антируски санкции, който затруднява преговорите по сигурността на Русия със Запада", посочи говорителят на Кремъл.

"Подобни документи и изявления (. . .) не съдействат за по-нататъшно търсене на взаимноизгодни решения, не съдействат за формиране на конструктивна атмосфера", каза Песков.

Санкционният проект на сенатори демократи от САЩ, предвиждащ наказания по-специално за Путин и висши руски служители, бе представен вчера, в навечерието на днешната среща във Виена на Постоянния съвет на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) - третия и последен етап от интензивните дипломатически усилия за предотвратяване на конфликт в Украйна.

Русия уверява, че няма намерение да нападне Украйна, но е разположила край границите й десетки хиляди войници и настоява за договор, забраняващ приемането на Киев в НАТО - искане, смятано от Запада за неприемливо.