Името му е Раниеро Манчинели и от Втория Ватикански Събор до днес той създава папски одежди. Списъкът му с клиенти включва папа Павел VI, Йоан Павел II, Бенедикт XVI, а вече и папа Франциск. Папските дрехи се кроят и шият в семейния магазин на Манчинели в Рим, разказва БНТ.

"Казула е облеклото, което папата носи по време на Свещената литургия. То вече е с променени размери, заради папа Франциск, който искаше да опрости одеждите, да бъдат по-евтини, не ярки и пищни", казва Манчинели.

Именно папският шивач връчил на Франциск шапката, която той много пъти подава на поклонници при общите аудиенции.

"Дзукето е малката, кръгла шапка. Епископите носят пурпурни, кардиналите - червени, а папата - бяла", уточнява Манчинели.

Откакто беше избран папа Франциск демонстрира свой собствен стил. Той е първият папа, който се появява без червената шапка. На тържествените церемонии той използва само папаската стола и митра.

Снимка: БТА

"Стола - това е символът на свещеника. Всички свещеници го използват, особени при литургии и изповеди. Той може да е в различен цвят в зависимост от литургиите. Може да е в зелено, червено, бяло и виолетово. Митра - това, което папа носи върху главата си. В миналото тя е била много пищна, но вече е опростена - по желание на папа Франциск. Палиумът е бялата вълнена лента с избродирани черни кръстове, която папата връчва на всички митрополийски епископи на празника на Свети Петър", обяснява още знаменитият шивач.

Около врата си папа Франциск избра да носи сребърно разпятие, което идва директно от рафтовете в магазина на Манчинели.

"Папа Франциск носи кръст, който е получил като подарък през 1992 г., когато бил избран за епископ. Но човекът, който му го е връчил, го купи оттук. А що се отнася до Пръстена на рибаря, неговото значение е да обединява всички души по света", допълва той.

Независимо, че създаването на папски одежди изглежда тривиално, папа Франциск успя да създаде собствен стил, който чрез простотата си изразява личността на Светия отец.