Изключителна чест за мен е, че Негово светейшество Папа Франциск избра да служи Неделната света литургия в София с омофора, който му подарих по-рано днес, написа министър-председателят Бойко Борисов във Фейсбук.

"Това е най-масовото събитие по време на визитата му в България", завършва съобщението на Бойко Борисов.

При посрещането на папа Франциск на летището днес премиерът му подари омофор, златовезана икона и българско кисело мляко. 

"Благодаря Ви, че ме поканихте. Аз се моля за мир и всички ние се молим за мир, защото войната е нещо много, много грозно и лошо." Това е заявил Негово Светейшество папа Франциск в началото на срещата си с министър-председателя Бойко Борисов, цитиран от правителствената информационна служба.

Двама разговаряха на летище "София". По време на срещата папа Франциск поздрави българския премиер за активната работата на България по време на ротационното ни председателство на Съвета на ЕС и по-конкретно за ролята на страната ни в процеса на европриобщаването на страните от Западните Балкани.

"Изключително символно е, че след три дни в България, ще отиде в Северна Македония - за Договора за добросъседство, за това, че винаги мирът го поставяме на първо място, както и разбирателството", е заявил българският министър-председател Бойко Борисов, цитиран в прессъобщението по повод срещата на четири очи.

От правителствената пресслужба уточняват, че Бойко Борисов е благодарил на Светия Отец за възможността всяка година българска делегация, заедно с представители на Светия синод, да посещават Ватикана.

"Светите братя Кирил и Методий ги почитаме много, защото с писмеността са направили много за мира и за образоването на много народи в региона, затова единият подарък беше икона на двамата братя", е изтъкнал още министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата.

"Благодаря Ви много за Вашето гостоприемство. Също много сърдечно Ви благодаря за Вашата работа за мира", е подчертал от своя страна Светия Отец в края на срещата с българския министър-председател Бойко Борисов, се посочва още в прессъобщението на правителствената служба.