В Дома на народните събрания в Пекин започна годишната сесия на китайския парламент, съобщи Китайската централна телевизия. Церемонията по откриването ѝ започна в 9 часа местно време и ще приключи на 13 март. 

Традиционна точка в дневния ред е изслушване и обсъждане на доклада на китайския премиер Ли Къцян за работата на правителството и за изпълнението на централния и местния бюджет през миналата година. Очертават се също така ключовите направления за развитието на Китай и се приема бюджетът за тази година. Страната се стреми да постигне растеж от 5 процента през настоящата година и икономическо възстановяване, базирано на потреблението. 

"Китайското правителство трябва да насърчава мирното развитие на отношенията с Тайван и да се стреми към мирното съединяване на Китай с Тайван", заяви китайският премиер в доклада за работата на правителството, предаде Ройтерс.

"Китайците от двете страни на Тайванския проток са едно семейство и имат обща кръв. Трябва да насърчаваме икономическите и културните взаимоотношения през Тайванския проток и да подобряване системите и политиките, които допринасят за добруването на нашите тайвански сънародници", изтъкна Ли. 

Снимка: БТА/AП

В същото време китайският премиер каза, че въоръжените сили на Китай трябва да отделят повече енергия за това да се подготвят при условия, които наподобяват военните, и да засилят своят бойна готовност. 

"Въоръжените сили трябва да увеличат интензитета на военната си подготовка и да засилят готовността си във всички сфери. Те трябва да разработят нови ръководни начала на военната си стратегия и да положат координирани усилия за подобряване на военната работа по всички направления и във всички сфери", подчерта Ли Къцян.

Снимка: БТА/AП

На този фон тайванският Съвет за връзките с континентален Китай каза в свое изявление, че Китай трябва да зачита обвързаността на тайванския народ с основни понятия като суверенитет, демокрация и свобода. Китай трябва да отнася към въпросите, свързани с Тайванския проток, прагматично, подхождайки рационално, уравновесено и с взаимно уважение, се казва още в изявлението, цитирано от Ройтерс и БТА. 

Съветът, който определя политиката на острова към Пекин, реагира на изказването на китайския премиер за думите му, че китайското правителство трябва да насърчава мирното развитие на отношенията с Тайван и да придвижва процеса на "мирно обединяване" на Китай, като наред с това предприеме решителни стъпки за противопоставяне на независимостта на Тайван.