Китай обвини днес Съединените щати в "мислене от времето на Студената война" след публикуването вчера на новата американска стратегия в областта на националната сигурност, предадоха Асошиейтед прес и агенция Синхуа.

Документът призовава за налагане над Пекин в дългосрочен план и за блокиране на усилията му за прекрояване на световната сцена. Китай, който има втората най-голяма икономика и армия в света, "е единственият съперник, който едновременно има волята да промени международния ред и, все повече, икономическите, дипломатическите, военните и технологичните средства да преследва тази цел", пише администрацията на президента на САЩ Джо Байдън. Тя обвинява Пекин в опит да "подкопае американските съюзи" и да "създаде условия за по-голямо приемане на своя собствен авторитарен модел", отбелязва АП.

Говорителката на китайското министерство на външните работи Мао Нин призова за поправяне на двустранните отношения, които са в най-ниската си точка от десетилетия заради спорове в редица сфери - търговията, технологиите, сигурността, човешките права и Тайван.

"Мисленето от времето на Студената война и игрите с нулев резултат, превръщането на геополитическите конфликти в сензация и надпреварата между великите сили са непопулярни и неконструктивни", подчерта Мао на пресконференция в китайското министерство на външните работи. Тя призова Вашингтон да се разбере с Пекин по взаимноизгоден начин, така че двустранните отношения да се върнат на една "здрава и стабилна основа", допълва БТА.

Новата американска стратегия призовава за поддържане на конкурентно предимство пред Китай, който настрои срещу себе си редица свои съседи, включително Япония и Индия, със своята все по-агресивна външна политика и нарастваща военна мощ, посочва АП.

Говорителката на китайското външно министерство обвини също Съединените щати в търговски протекционизъм, след като американската министърка на финансите Джанет Йелън каза, че САЩ трябва да укрепят снабдителните си вериги, за да се предпазят от "геополитическата принуда" от страна на Китай, Русия и други държави.

Съединените щати се опитват да намалят своята зависимост от Китай и други азиатски доставчици в областта на полупроводниците, батериите за електрически автомобили, соларните панели и други технологии, заяви вчера Йелън.

Днес Мао Нин разкритикува думите й като "превръщане в оръжия на икономически и търговски въпроси". Съединените щати трябва "да се откажат от едностранния подход и протекционизма" и да работят с международната общност "за поддържане на сигурния и плавен поток на промишлените и снабдителните вериги", призова говорителката на китайското външно министерство.