Белият дом публикува стратегията си в сферата на националната сигурност, съобщиха световните агенции.

Дългоочакваният документ, който е от 48 страници, не съдържа сериозни промени в начина на мислене и нови външнополитически доктрини на администрацията на американския президент Джо Байдън. Вместо това в него е изложен възгледът, че лидерството на САЩ е ключ към преодоляването на глобални заплахи като климатичните изменения и засилването на авторитарните режими, предаде БТА.

Въпреки руското нахлуване в Украйна, Китай е определен в документа като най-голямата заплаха за съществуващия световен ред. Съединените щати трябва да спечелят икономическата надпревара с Пекин, ако искат да съхранят влиянието си по света, се казва в стратегията.

"Китайската народна република има намерението, а все повече разполага и с възможностите, да преустрои международния ред, така че той да обслужва нейните интереси", заяви Джейк Съливан, съветникът на Байдън по въпросите на националната сигурност, при представянето на документа.

Съливан изтъкна, че САЩ трябва да уредят отношенията си с Китай на фона на набор от международни предизвикателства, които въздействат на хора по целия свят, като например климатичните изменения, липсата на продоволствена сигурност, заразните болести, тероризмът, енергийният преход и инфлацията.

Той заяви още, че войната в Украйна е забавила публикуването на документа, но не е променила по фундаментален начин подхода на Байдън към външната политика.