България ще блокира първата междуправителствена конференция на Северна Македония с ЕС, ако двустранната историческа комисия не постигне съгласие. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в интервю за македонската ТВ24, цитирана от в. "24 часа".

"Три години след подписването на Договора за добросъседство македонската страна отбягва становищата на историците, за да не се стигне до решаване на въпроса за Гоце Делчев и с това показва, че Скопие няма желание да води истински диалог", казва вицепремиерът.

Каракачанов припомни, че преди 10 месеца е била стопирана работата на Комисията за разглеждане на историческите проблеми и подчерта, че страната ни ясно е заявила, че ако не се постигне съгласие по тези въпроси, ще възрази срещу насрочването на първата междуправителствена конференция до изчистване на спорните въпроси.

Вицепремиерът бе категоричен, че никой от ЕС не може да нареди на България да промени позицията си. Не може само едната страна да прави компромиси, а другата да прави каквото си иска, отсече той.

"Вие се съгласихте да си смените знамето, да си смените името. А с България, която винаги е помагала на Македония, смятате, че може да играете некоректно. В международните отношения трябва да има реципрочност", настоя Каракачанов.

По негови думи България се държи джентълменски и първа е признала Македония, затова би следвало да има реципрочно добро отношение и от другата страна.

В позиция обаче македонското външно министерство твърди, че страната е изцяло ангажирана с прилагането на Споразумението за добросъседство с България и обяви, че предстои заседание на комисията този месец, информира македонската редакция на радио "Свободна Европа", цитирана от агенция "Фокус".

"Северна Македония ще продължи с подобрена комуникация и консултации на политическо ниво с Република България и всички съответни заинтересовани страни в контекста на ЕС, а ключовото послание ще бъде, че е започнал изключително важен и сложен процес на диалог, който предполага сближаване и изграждане на приятелство чрез взаимно уважение, като две съседни европейски държави. " Това заяви македонското министерство на външните работи, ден след изявлението на българския министър на отбраната Красимир Каракачев, който заплаши, че София ще блокира пътя на Македония към Европейския съюз, ако съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси не започне да работи. 

"В този смисъл зачитането на идентичността и достойнството, европейската интеграция и добросъседските отношения са напълно взаимно допълващи се и от общ интерес", заяви външното министерство.

Те добавиха, че при всички възможни различия по определени въпроси Споразумението за приятелство, добросъседство и сътрудничество е рамката за разрешаване на дългогодишни двустранни различия в тълкуването на исторически въпроси, които от десетилетия натоварват отношенията между Северна Македония и България.

Докато Каракачанов твърди, че комисията не се е събирала от ноември, историкът Драги Георгиев, председател на македонския екип от експерти в съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси между Македония и България, заяви пред Радио Свободна Европа, че последното заседание е проведено онлайн през юни и че те и българските им колеги са се договорили да се срещнат през септември.

Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония бе създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г.

Комисията обаче не прогресира по казуса Гоце Делчев.

Последната среща с физическо присъствие беше проведена от комисията в края на ноември миналата година в София. Тогава, по искане на македонската част на комисията, поради обявените избори в страната и за да не се използва нейната рабита в предизборната кампания, както обясниха историците, комисията спря да работи.