Големият дебат между всички кандидати за председател на Европейската комисия започва тази вечер. Домакин е Европейският парламент в Брюксел, а срещата ще се излъчи от 22 часа българско време по БНТ 2.

Шестимата кандидати са водещи фигури в политическите семейства на Европейския парламент. Един от тях ще наследи Жан-Клод Юнкер. Двама от фаворитите - Манфред Вебер от ЕНП и Франс Тимерманс от ПЕС, вече се срещнаха в двустранен дебат в германска телевизия. Останалите четирима за първи път ще застанат един срещу друг. Това са Маргрете Вестегер от Алианса на либералите и демократите за Европа, Ян Захрадил от Алианса на европейските консерватори и реформисти, Ска Келер от Европейската зелена партия и Нико Куе от Европейската левица.

Трескава подготовка тече в пленарната зала на Европейския парламент, която трябва да се превърне в огромно телевизионно студио. Милиони зрители в Европа ще могат да гледат дебата пряко. Той ще бъде предаван на 23 езика, включително жестономичен.

Основните теми са "Моята Европа: каква е ползата за мен?", "Околна среда" и "Нашите ценности и светът". Дебатът ще бъде воден от трима журналисти. На сцената ще бъдат французойката Емили Тран Нгуен (France Televisions) и германецът Маркус Прайс (ARD Germany), а финландката Анастина Хейкила (YLE Finland) ще допълва дискусията от гледна точна на социалните медии.

За втори път Европейският съюз за радио и телевизия организира дебат на кандидатите за председател на ЕК. Първият път беше през 2014 година. Тогава беше въведена системата на водещите кандидати (Spitzenkandidaten) и за председател беше избран Жан-Клод Юнкер.

"Два дни след края на изборите за Европейски парламент ще събера всичките 28 лидери, за да започнат процеса по номиниране", съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск след срещата на лидерите на държавите от общността в румънския град Сибиу, предаде Франс прес, на която се позова БТА.

"Това трябва да стане бързо, ефективно и в съответствие с нашите договори. Ако консенсусът се окаже труден, няма да се поколебая да подложа тези решения на гласуване през юни", увери Туск. Той разчита държавите членки да постигнат съгласие преди края на юни кой да наследи Жан-Клод Юнкер, чийто мандат начело на Европейската комисия изтича в края на октомври.