Израел осъди днес избирането на твърдолинейния съдия Ебрахим Раиси за президент на Иран, заявявайки, че неговото управление ще бъде "режим на брутални палачи", с който световните сили не трябва да водят преговори за нова ядрена сделка, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Раиси, който е под санкции от САЩ за злоупотреби с човешките права, вчера очаквано си осигури победа на президентските избори след надпревара, белязана от апатия на избирателите заради икономическите затруднения и политическите ограничения, припомня агенцията.

Израелският премиер Нафтали Бенет, който свиква първото заседание на кабинета след встъпването си в длъжност миналата седмица, каза, че Раиси е дошъл на власт благодарение на подкрепата на иранския върховен лидер аятолах Али Хаменей, а не в резултат на свободно и всенародно гласуване. Правителственото заседание в Израел бе излъчено по телевизията.

"Избирането на Раиси е, бих казал, последният шанс световните сили да се събудят, преди отново да се върнат към ядреното споразумение и да разберат с кого си имат работа", каза Бенет в изявление, което прочете първо на иврит, а след това и на английски.

"Никога не трябва да се допуска режим на брутални палачи да има оръжия за масово унищожение", каза той. "Позицията на Израел по този въпрос няма да се промени", подчерта Бенет.

Вчера неправителствената организация "Амнести интернешънъл" призова да бъде разследвана ролята на Раиси в извънсъдебните екзекуции на хиляди политически затворници през 1988 г., предадоха Ройтерс и Франс прес.

Иранските власти никога не са признавали за масовите екзекуции в годините след победата на Ислямската революция в Иран през 1979 г. и Раиси никога не е правил публични коментари на твърденията за предполагаемата си роля в тези екзекуции.

В същото време САЩ заявиха, че съжаляват, че иранците на са могли да участват в "свободен и честен изборен процес", след президентските избори, спечелени от ултраконсерватора Ебрахим Раиси, съобщи Франс прес.

В първата американска реакция след петъчния вот, говорител на Държавния департамент заяви, че "иранците са били лишени от правото си да избират собствените си ръководители чрез свободен и честен изборен процес". Говорителят добави, че Вашингтон ще продължи да участва в преговорите за иранската ядрена програма.

Междувременно генералният секретар на ливанската проиранска партия Хизбула, Хасан Насралла поздрави новоизбрания президент на Иран Ебрахим Раиси и го призова да продължи "съпротивата", водена от страната му след ислямската революция от 1979 г. срещу израелските и западните "агресори", предаде Франс прес.

В писмо, изпратено до ултраконсерватора Раиси, обявен вчера за победител на състоялите се в петък президентски избори, Насралла приветства "голямата победа /.../ в съдбовен момент от историята на Иран и региона".

"Вашата победа съживи надеждите на иранския народ и народите на нашия регион", които "виждат във вас опора и солидна подкрепа /.../ на съпротивата срещу агресорите", се казва в писмото, разпратено до журналисти от пресслужбата на шиитската партия.

Хизбула, смятана за "терористична организация" от САЩ и няколко западни страни, е част от т.нар. ос на съпротивата, включваща Иран, Сирия и техните съюзници, борещи се срещу Израел и западното присъствие в Близкия изток.

Техеран открито подкрепя палестински въоръжени групи като Хамас и Ислямски джихад и подпомага военно и финансово ливанската Хизбула.