Израел е провел тази нощ "насочени операции" в северната част на ивицата Газа, в които са участвали танкове, съобщи израелската армия, цитирана от Франс прес и Ройтерс.

"През нощта армията извърши целенасочена операция с танкове в северната част на ивицата Газа, в рамките на подготовката си за следващите етапи на боевете", се казва в изявление на военния говорител. Той уточни, че войниците "са напуснали зоната" след края на операциите.

Според израелското военно радио, цитирано от БТА, това е било най-голямото сухопътно навлизане в Газа от началото на ударите.

Снощи израелският премиер Бенямин Нетаняху потвърди, че се води подготовка за сухопътна офанзива срещу "Хамас" в ивицата Газа, но отказа да съобщи подробности.

В очакване на офанзивата, обещавана неведнъж след безпрецедентното нападение на "Хамас" на 7 октомври, при което бяха избити над 1400 души, израелската армия обстрелва неспирно палестинския анклав с площ 362 кв. км, в който живеят 2,4 милиона души.

 

Въздушните удари продължиха и вчера, докато запасите от храна и гориво в обсадената Газа достигат критично ниски равнища.