На американския политик от Демократическата партия Джамал Боумън бяха повдигнати обвинения, след като по-рано този месец задействал противопожарна аларма в Капитолия, без да е необходимо, и станал причина за евакуация на офис сградата на Конгреса, в момент когато неговата партия се е опитвала да отложи ключово гласуване, предадоха Ройтерс и БТА.

Боумън е бивш учител, който представлява избирателен район, обхващащ част от Ню Йорк и окръг Уестчестър, е обвинен в подаването на фалшив сигнал за пожар, става ясно от съдебните документи, внесени в съд във Вашингтон.

47-годишният Боумън призна, че е задействал алармата, тъй като смятал, че така ще се отвори вратата към една от сградите в Капитолия. Той оспорва обвиненията на републиканците, че се е опитал да забави гласуването на подкрепения от демократи и републиканци законопроект, осигуряващ функционирането на правителството за период от 45 дни.

В крайна сметка законопроектът беше приет с почти единодушна подкрепа на демократите. Към момента на подаване на фалшивия сигнал обаче, демократите се опитвали да спечелят време, за да прочетат законопроекта, който председателят на Камарата на представителите от Републиканската партия Кевин Маккарти непосредствено преди това представил.

Сградата е била евакуирана за около 90 минути. Някои републиканци от Камарата на представителите призоваха Боумън да подаде оставка след случая.