Ветеранът политик Ицхак Херцог от Партията на труда беше избран днес от депутатите в Кнесета за президент на Израел в разгара на политическа криза и няколко часа преди изтичане на ултиматум за съставяне на ново коалиционно правителство, предадоха световните агенции.

60-годишният ветеран в политиката Ицхак Херцог е син на един от бившите президенти, Хаим Херцог. Той бе избран по-рано днес на тайно гласуване на заседание на парламента. Кандидатурата му беше подкрепена от 87 депутати спрямо 26 за съперника му Мириам Перец.

Мандатът на действащия президент Реувен Ривлин изтича на 9 юли. По закон изборът на негов наследник за следващия седемгодишен мандат трябва да се проведе не по-късно от 30 дни преди тази дата.

Вотът идва на фона на опити да бъде съставено ново коалиционно правителство, което да сложи край на 12-годишното управление на Бенямин Нетаняху. Израелската опозиция има срок до полунощ да приключи окончателните преговори за сформиране на коалиционно правителство, което да сложи край на 12-годишния мандат на Бенямин Нетаняху като министър-председател.

Кой е новият президент на Израел?

60-годишният Херцог е бивш ръководител на израелската Партия на труда и лидер на опозицията, който безуспешно се кандидатира срещу премиера Бенямин Нетаняху на парламентарните избори през 2013 г. Той е потомък на видно ционистко семейство. Баща му Хаим Херцог беше посланик на Израел в ООН, преди да бъде избран за президент. Чичо му, Аба Ебан, беше първият външен министър и посланик на Израел в ООН и САЩ. Дядо му е първият главен равин в страната.

Херцог победи Мириам Перец, възпитателка, която се възприема като практичен аутсайдер. Тя също се смяташе за по-близка до доминиращия консервативен и националистически политически лагер в страната.

Херцог е бил шеф на еврейската агенция, организация с нестопанска цел, която работи в тясно сътрудничество с правителството за насърчаване на имиграцията в Израел, през последните три години, откакто подаде оставка от парламента. Той беше масово разглеждан като фаворит заради дълбоките си връзки с политическия естаблишмънт.

Президентът, макар и до голяма степен церемониален държавен глава, има за задача да възлага на лидер на политическа партия да сформира управляващи коалиции след парламентарните избори. През последните две години Израел проведе четири парламентарни избори на фона на продължителна политическа криза.

Противниците на Нетаняху имат срок до полунощ да съставят ново коалиционно правителство. Ако се провалят, страната може да бъде хвърлена в поредна предизборна кампания.

Президентът също има правомощията да амнистира - създавайки потенциално чувствителна ситуация, след като Нетаняху е изправен пред съда за поредица обвинения в корупция.