Лидерът на твърдолинейната десница в Израел Нафтали Бенет обяви подкрепа за "правителство на промяната" и каза, че ще се опита да състави коалиция с противниците на министър-председателя Бенямин Нетаняху, предадоха световните агенции и БТА.

Бенет, който ръководи формацията "Ямина", каза на предавана по телевизията пресконференция, че ще работи за съставяне на правителство на националното единство с опозиционния лидер Яир Лапид.

Той заяви, че е взел решението, за да не позволи да се стигне до пети поредни избори в Израел за малко повече от две години.

Призивът на Нетаняху: Не създавайте ляво правителство, вредно е

В отговор Нетаняху обвини Бенет, че предава израелската десница, и призова националистическите политици, участващи в коалиционните преговори, да не създават "ляво правителство".

"Правителство като това е опасност за сигурността на Израел, а също така е опасност за бъдещето на държавата", каза премиерът в предавано по телевизията изявление.

Според Нетаняху все още е възможно да бъде съставено дясно правителство.

Вчера той качи в Туитър видео, в което призовава Нафтали Бенет и Гидеон Саар, лидер на малка дясна партия, да дойдат "сега, незабавно и да започнат разговори" с него за съставяне на управляваща коалиция, в която ще има ротация на трима души начело й, като ще се почне със Саар, после постът ще заеме Нетаняху и накрая ще дойде ред начело да е Бенет.

Кой ще управлява

Ходът на Бенет може да позволи на Лапид да сформира коалиция от десни, центристки и леви формации и да сложи край на 12-годишното управление на Нетаняху.

Лапид, чиято центристка партия "Йеш атид" се нареди на второ място на изборите през март след дясната партия "Ликуд" на Нетаняху, има срок до сряда да обяви ново правителство.

За да успее да състави кабинет на националното единство, Лапид трябва да получи подкрепата на 61 депутати от общо 120 в Кнесета. Той разчита на подкрепата от левицата, центъра и от две десни формации, като с това събира общо 51 депутати. Радикалната десница на Нафтали Бенет разполага със 7 места, а Лапид ще търси подкрепата и на арабските депутати.

И така след седмици, белязани от конфликта с Хамас, напреженията в Източен Ерусалим и сблъсъците в градовете с еврейско и арабско население в Израел, сега темата за съставяне на правителство отново идва на преден план.