Самолети Юрофайтър на италианските военновъздушни сили ще осъществяват полети във въздушното пространство на Румъния редом с изтребителите МиГ-21 на румънските военновъздушни сили.

Самолети Юрофайтър на италианските военновъздушни сили ще осъществяват полети във въздушното пространство на Румъния редом с изтребителите МиГ-21 на румънските военновъздушни сили в рамките на програмата на НАТО за въздушна полиция, съобщава сайтът Зиаре, позовавайки се на съобщение на въздушното командване на Северноатлантическия алианс.

Според информации, публикувани в сайта на НАТО, от месец май четири самолета Юрофайтър от структурата на италианските ВВС ще бъдат прехвърлени в румънската военновъздушна база "Михаил Когълничану", за да патрулират заедно със самолетите МиГ-21 на румънските ВВС с цел подобряване на въздушното наблюдение. Дейността им на територията на Румъния ще завърши пред август.

Тази мисия е част от програмата на НАТО за въздушна полиция, която беше въведена в североизточните и югоизточните съюзнички от алианса след незаконните действия на Русия в Украйна, уточнява въздушното командване на Северноатлантическия алианс.

Италианският отряд на Юрофайтър, включващ 130 военни, ще бъде ръководен от полковник Андреа Фаци, който ще може да използва в тази дейност опита, придобит по време на четирите месеца осъществяване на въздушна полиция в България през 2017 г., посочва Зиаре.