Русия определи като натиск и намеса в избори писмото на американски сенатори, призоваващи да не се допусне избирането на руския кандидат Александър Прокопчук за шеф на Интерпол. Това заяви пред журналисти Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент, предаде ТАСС. Тези действия "сигурно са своеобразна намеса в избирателния процес, в изборите в една международна организация. Как другояче да ги оценим? Ето една нагледна проява (на намеса, бел. ТАСС)", каза говорителят на Кремъл.

"При все това ще има избори, нека изчакаме резултата", добави Песков.

Група сенатори от двете партии в САЩ публикуваха в понеделник открито писмо до президента Доналд Тръмп с молба да повлияе върху членове на Общото събрание на Интерпол, за да не стане руският кандидат Александър Прокопчук нов шеф на организацията.

През август американски сенатори предложиха да бъде ограничено правото на Русия да използва механизма с т. нар. червени бюлетини на Интерпол (за международно издирване на лица), тъй като според тях Москва злоупотребява с тази възможност. Тези сенатори твърдяха, че лицата, обявени за издирване по искане на Русия, не бива да бъдат ограничавани, що се отнася до влизането в САЩ, и не бива да им се отказва политическо убежище.

Предишният шеф на Интерпол Мън Хунвей подаде оставка през октомври, след като бе арестуван в Китай заради подозрения в корупция. Москва се надява изборите за президент на Интерпол в сряда, 21 ноември, да бъдат спечелени от руския кандидат Александър Прокопчук. От 2011 г. той оглавява Националното централно бюро на Интерпол към руското вътрешно министерство, от 2016 г. е вицепрезидент на Международната организация на криминалната полиция, напомня ТАСС.

Интерпол днес не прие Косово за член при гласуването в Общото събрание на организацията в Дубай, предадоха световните агенции, като се позовават на съобщение на организацията. Това бе трети опит на младата държава от Балканите да се присъедини към световната полицейска организация.

По данни на сръбската телевизия, цитирана от ТАСС, против приемането на Косово в Интерпол са гласували 51 държави, сред които Русия, Китай, Испания. "За" приемането й са гласували 68 страни, а 16 са се въздържали. За приемането на Косово в Интерпол е било необходимо две трети от страните в организацията да гласуват "за".

През последните години Прищина предприема опити да получи пълноправно членство в редица международни организации, сред които ЮНЕСКО и Интерпол, за да може впоследствие да стане пълноправен член на ООН. Косово вече е член на Световната банка и МВФ, отбелязва ТАСС.

Какво прави Маринов в Дубай

Не се знае засега как е гласувал българският представител, но МВР съобщи, че министър Младен Маринов е посетил управлението на националната полиция на Дубай. Той наблюдава отблизо работата на изградения ситуационен център за управление при кризи, както на оперативния център за наблюдение и управление на силите. Министър Маринов отбеляза своите впечатления в паметната книга на полицията.

Българският вътрешен министър се запозна на място и с работния процес на т.нар. умен полицейски участък на Полицията в Дубай, (Smart Police Station). В този участък няма полицейски служители, а гражданите заявяват електронни услуги и сигнализират за престъпления.