Интерпол не прие Косово за член при гласуването в Общото събрание на организацията в Дубай, предаде ТАСС, като се позовава на сръбската национална телевизия.

По нейни данни против приемането на Косово в специализираната в издирвания международна полицейска организация са гласували 51 държави, сред които Русия, Китай и Испания. "За" приемането й са гласували 68 страни, а 16 са се въздържали.

За приемането на Косово в Интерпол е било необходимо две трети от страните в организацията да гласуват "за".

 

През последните години Прищина предприема опити да получи пълноправно членство в редица международни организации, сред които ЮНЕСКО и Интерпол, за да може впоследствие да стане пълноправен член на ООН. Косово вече е член на Световната банка и МВФ, отбелязва ТАСС, цитирана от БТА.

Косово е кандидатствало два пъти по-рано за членство в Интерпол, веднъж през 2015 г. и през 2016 г., но и двата пъти неуспешно. Прищина оттегли заявлението си за присъединяване към организацията преди заседанието на Общото събрание в Китай през 2017 г. Миналата година премиерът Рамуш Харадинай обоснова с липсата на подкрепа оттеглянето на искането на страната, припомня държавната телевизия на Косово, цитирана от "Фокус".

Срещата на Интерпол в Дубай получи международно внимание тази година в очакване на гласуването за нов председател на организацията. Предишният - Менг Хонгуей, който беше на поста от ноември 2016 г. и трябваше да остане до 2020 г., изчезна през септември по време на посещение в Китай. Според "Ню Йорк Таймс" Менг е бил тайно задържан от китайската полиция.

Интерпол получи оставката му на 7 октомври.

Русия: САЩ оказват натиск

Писмото на американски сенатори, призоваващи да не се допусне избирането на руския кандидат Александър Прокопчук за шеф на Интерпол, е нагледен пример за натиск и намеса в избори. Това заяви междувременно пред журналисти прессекретарят на руския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков.

Тези действия "сигурно са своеобразна намеса в избирателния процес, в изборите в една международна организация. Как другояче да ги оценим? Ето една нагледна проява (на намеса, бел. ТАСС)", каза говорителят на Кремъл.

"При все това ще има избори, нека изчакаме резултата", добави той.

Група сенатори от двете партии в САЩ публикуваха в понеделник открито писмо до президента Доналд Тръмп с молба да повлияе върху членове на Общото събрание на Интерпол, за да не стане руският кандидат Александър Прокопчук нов шеф на организацията.

През август американски сенатори предложиха да бъде ограничено правото на Русия да използва механизма с т. нар. червени бюлетини на Интерпол (за международно издирване на лица), тъй като според тях Москва злоупотребява с тази възможност. Тези сенатори твърдяха, че лицата, обявени за издирване по искане на Русия, не бива да бъдат ограничавани, що се отнася до влизането в САЩ, и не бива да им се отказва политическо убежище.