Полицейски началници от целия свят се събраха в Дубай за общо събрание на Интерпол, за да изберат нов президент на организацията, след като досегашният беше задържан в Китай, предаде Асошиейтед прес.

Мън Хунвей, който оглавяваше Интерпол и същевременно беше заместник-министър на обществената сигурност в Китай, изчезна по време на пътуване в родината си през септември. Впоследствие стана ясно, че той е бил задържан при чистка срещу заподозрени в корупция или нелоялност служители, предприета от властите.

Съпругата на Мън заяви пред Асошиейтед прес от Франция, че обвинението в подкуп срещу него е просто оправдание за продължително задържане и че той е преследван по политически причини.

Генералният секретар на Интерпол Юрген Щок обясни пред репортери, че правилата на организацията не позволяват Мън да продължи да бъде президент. Китаецът заемаше поста от ноември 2016 г. и мандатът му трябваше да изтече през 2020 г.

Щок каза, че Интерпол е получила от Китай писмо с оставката на Мън на 7 октомври и е била уведомена от китайските власти, че Мън вече не е делегат в организацията.

Страните членки на световната полицейска организация също така ще решават дали да приемат Косово за пълноправен член, което би позволило на властите там да искат издаване на червени бюлетини за сръбски служители, които Косово смята за военни престъпници.

Червените бюлетини са известия, разпространявани от Интерпол до всички страни членки, в които се посочват хора, които дадена държава иска да бъдат арестувани. Според организацията в света има 57 289 действащи червени бюлетини.