Служителят на авиокомпания, който открадна самолет на авиокомпания "Хърайзън еър" от международното летище Такома в Сиатъл и загина при катастрофата му, е работил в семейна пекарна и е харесвал свързаните с работата му възможности да пътува по цял свят, предаде Ройтерс, цитирайки постове в социални медии.

Ричард Ръсел, който обичал да го наричат "Бийбо", бил на 29 години, жител на град Съмнър, щата Вашингтон, роден в Кий Уест, щата Флорида. Името му не е съобщено официално, но множество медии разкриха самоличността му, като се позоваха на интервюта със семейството му, колеги и работещи по случая служители на силите на реда.

Ръсел е работел от три и половина години като част от наземния персонал на "Хърайзън еър", дъщерна компания на "Аляска еърлайнс". В задълженията му е влизало да помага за багажа и да участва в екипите, преместващи самолетите по пистата. Той е заявил в Ютуб, че тази работа изисква да вдига много куфари и чанти. От друга страна тя му позволявала "да лети до Аляска в свободното си време".

Семейството на Ръсел се премества в Аляска, когато той е на 7 години.

Покойният не е съобщавал в социалните мрежи, че се готви за пилот. В някои постове той говори за християнските си убеждения и за възможността да отиде в армията.

След излитането Ръсел е заявил пред авиодиспечери, опитали се да го убедят да приземи самолета, че е "просто един съсипан човек, вероятно му хлопат няколко дъски".

Главният изпълнителен директор на "Аляска еърлайнс" Брад Тилдън заяви на пресконференция, че самолетите от този тип нямат заключващи се врати и за разлика от автомобилите, двигателите им не изискват специален ключ, за да стартират, предаде Ройтерс. Авиолиниите в САЩ се грижат за безопасността на летището и смятат, че служителите имат разрешение да са там и може да им се има доверие, обясни той.

Разследването е под ръководството на ФБР.

На снимката: Самолети на Аляска еърлайнс на летището в Сиатъл