В гимназията "Луиза Вайс" в Хамбург-Хам учениците са измислили специален начин да си "помагат" в образователния процес.

Младежите от два интеграционни класа плащат "наказателна такса", ако използват майчиния си език вместо немски в час. 10 е цента за говорене на украински, арабски или руски език в клас, пише в. "Билд". Глобата е символична и има шеговито-стимулиращ характер.

По-големите деца на бежанци първоначално се обучават в специални класове в училищата, пише hamburg.de. Тук немският език се изучава по-специално, заедно с други учебни предмети, стъпка по стъпка, преди децата и младежите да преминат в редовен клас най-късно след една година.

Досега на почти 1000 деца и младежи от Украйна е предложено място в училищата в Хамбург, а други 458 са се регистрирали през последните няколко дни и скоро ще започнат училище. Сенаторът по въпросите на училищата Тиес Рабе казва: "Поради бързо нарастващия брой на учениците в Хамбург не винаги е лесно да се осигурят допълнителни класни стаи и допълнителни учители в училищата за много кратко време. За всеки допълнителен клас в училище са необходими допълнителни учители в средните и в основните училища. Ето защо съм много доволен от бързината, с която се осъществява разширяването. Учителите в Хамбург имат голямо желание да помагат. Например много учители на непълно работно време са предложили да вземат допълнителни часове. Освен това много пенсионирани учители са се включили като доброволци. Но съм особено щастлива, че вече можем да наемаме украински учители. Те са важна връзка между училищата в Хамбург и родината на децата и младежите."

През март в гимназията "Луиза Вайс" е назначена първата учителка от Украйна. Татяна Ягода е от Лвов и преподава немски език.

А ето как изглежда самото училище: