Тази вечер в Главна дирекция "Гранична полиция" е получена информация, че от 00:00 ч. на 22.07.2020 г. през ГКПП "Капитан Петко войвода"- "Орменион" гръцките гранични власти няма да пропускат в двете посоки всички видове превозни средства, включително и товарни автомобили. Забраната ще важи до 04.08.2020 г., съобщиха от дирекцията.

Товарни автомобили ще могат да преминават само на ГКПП "Кулата" - "Промахон", а на ГКПП "Маказа"- "Нимфея" - лекотоварни автомобили до 3,5 тона.

По-рано днес Гърция обяви, че затваря гръцкия пункт "Ексохи", съпределен на българския "Илинден", и няма да се пропускат в двете посоки пътуващи, независимо от тяхното гражданство, както и всички видове превозни средства, включително и товарни автомобили. Забраната ще важи до 3 август.

Единственият граничен пункт за влизане на туристи остава "Кулата - Промахон". Строго се спазва и изискването за отрицателен тест за коронавирус, направен не по-късно от 72 часа преди влизане, преведен на английски. Задължително е представяне и на баркод от декларацията.

Сезонните работници, сред които има много българи, ако напуснат Гърция до 4-ти август, имат право да пътуват обратно само като туристи.

Трийсет и шест са новите случаи на коронавирус, регистрирани в Гърция през последното денонощие, съобщава "Катимерини", като се позовава на ежедневните официални данни. От новозаразените двама са установени при влизане в страната. Още три са случаите, внесени от чужбина, като те са регистрирани при доброволен тест.

На седмичния брифинг днес заместник-министърът по гражданската защита Никос Хардалиас съобщи, че 78 процента от внесените случаи идват от балкански страни (225 от общо 295 случая). От тях 78 са от Сърбия, 63 от България, 61 от Румъния и 23 от Албания.