От 00:00 ч. на 22.07.2020 г. през гръцкия пункт "Ексохи", съпределен на българския "Илинден", няма да се пропускат в двете посоки пътуващи, независимо от тяхното гражданство, както и всички видове превозни средства, включително и товарни автомобили, съобщиха от Главна дирекция "Гранична полиция". В получена днес информация от гръцките гранични власти се уточнява, че забраната ще важи до 03.08.2020 г.

Досега през ГКПП-"Илинден" бяха допускати само хора, които докажат, че пътуват по работа, сезонни работници с валидни договори и товарни автомобили, не и туристи. Със затварянето му обаче се очаква отново да се образуват колони от камиони на "Кулата", което пак ще доведе до напрежение и чакане с часове на границата за българите, избрали гръцкото море.

От 00.00 ч. на 22.7.2020 г. до 04.08.2020 г. се разрешава влизането на граждани в Гърция по т.нар. съществени причини (служебни, здравни, семейни) през сухопътната граница с България единствено през ГКПП "Кулата"-"Промахон" и през ГКПП "Маказа"-"Нимфеа". Пътуванията се доказват със съответните документи.

Припомняме, че влизането в Гърция на туристи е възможно само през ГКПП "Кулата" - "Промахон" с отрицателен резултат на РCR тест за коронавирус, направен през последните 72 часа преди пристигането в Гърция. Документът трябва да е на английски език, да съдържа име и фамилия, номер на паспорт или лична карта, уточниха от МВР.

До 31.08.2020 г. всички пътуващи към Гърция, независимо от тяхното гражданство, трябва да притежават QR код чрез попълване на електронни формуляри за локализиране PLF (Passenger Locator Form) на електронен адрес https://travel.gov.gr. Данните за контакт в Гърция се попълват най-късно предния ден преди пристигането им в страната, се казва още в съобщението.