Интензивен е трафикът на граничния пункт "Кулата-Промахон" за влизане Гърция.

Леките автомобили изчакват на километър преди пункта по трасето на автомагистрала "Струма", като периодично се пропускат в зоната за граничен контрол.

От българска страна работят всички гишета за проверка на документи.

Гръцките власти на "Промахон" продължават да правят PCR тестове на случаен принцип, независимо от изискването за представяне на отрицателен такъв от всеки влизащ в страната с цел туризъм, както и формуляра за локализиране на пътници с персонален QR код, съобщава БНР.

Слаб е трафикът на влизащите от Гърция към България автомобили и тежкотоварни камиони.

Туристите в Гърция получават информация на няколко езика за това къде е задължително носенето на предпазна маска. В самолети и фериботи не се позволява качване на пътник, ако не е с маска.

На корабите пътуват и проверяващи екипи,които следят за спазване на всички предпазни мерки.

Маските са абсолютно задължителни в градския транспорт, таксита, болници,частни лекарски кабинети и фризьорски салони. От вчера клиентите на супермаркетите също носят маски.

В повечето музеи и археологически паметници носенето на маска е препоръчително, но за посещение на Акропола в Атина е задължително.

Глобата за непоставена маска на тези места е 150 евро.

При над четири хиляди теста взети на граничните пунктове за ден няма нито един регистриран положителен резултат, информират от здравното министерство.

За всички чужденци, влизащи през "Кулата - Промахон" остават в сила изискванията за електронна декларация с баркод, отрицателен тест за коронавирус и фактура за заплащане на теста, за да се гарантира неговата достоверност.

От правителството апелират: "спазвайте дистанция, носете маски".

Гърция няма да блокира входа на чужденци през граничните пунктове на страната, заяви министърът на туризма Харис Теохарис.