Министрите на правосъдието на страните от Г-7 се споразумяха да създадат мрежа, която да координира разследвания на военни престъпления в Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА

"Съдебното проучване на жестокостите, извършени в Украйна, ще отнеме години, вероятно дори десетилетия. Ние обаче ще сме добре подготвени и ще (преследваме целта си) колкото е необходимо", каза германският правосъден министър Марко Бушман.

Страните от Г-7 ще гарантират да има централен национален пункт за контакти във всяка държава за наказателно преследване на международни престъпления, заявиха правосъдните министри в съвместна декларация след срещата си в Берлин, на която също така присъстваха специални прокурори от Международния наказателен съд, генералният прокурор на Германия Петер Франк и украинският министър на правосъдието Денис Малюска.

Бушман каза пред репортери, че по този начин ще се гарантира, че между държавите и международните организации може да се споделя информация за доказателства и правни изисквания.

Той приветства днешната среща като първата по рода си в историята на Г-7.

По-рано Бушман е похвалил водещата роля на Германия в преследването на военни престъпления в други държави. Съгласно принципа на универсалната юрисдикция Берлин призна за виновни двама бивши служители на сирийското разузнаване по знаково дело срещу подкрепяни от държавните власти изтезания в Сирия.

Арест в Херсон за подпомагане на руски войски

Украинските власти пък обявиха, че са задържали заместник-ръководител на градския съвет на Херсон по подозрение в подпомагане на руските войски.

От прокуратурата казаха, че служителят, чието име не беше съобщено, е сътрудничел на руските окупационни сили, превзели града през март. Той е в ареста, но може да внесе гаранция, заяви прокуратурата. Ако бъде съден и признат за виновен, служителят може да получи до 12 години затвор.

По информация на в. "Украинска правда" става дума за заместник-кмета Володимир Пепел.

На 11 ноември Украйна обяви, че нейните сили са освободили Херсон, след като руските войски се изтеглиха от града.

Украинските власти се сблъскват с трудности да възстановят реда в Херсон, който продължава да бъде обстрелван от руските войски. Десетки хиляди хора са избягали от града, няма електричество и основни битови услуги, а силите за сигурност търсят евентуални колаборационисти и руски войници под прикритие.

Вашингтон ще даде 53 милиона долара на Киев за пренос на електроенергия

САЩ обявиха, че ще предоставят 53 милиона долара помощ на Украйна за покупката на мрежово оборудване за пренос на електроенергия, предаде Ройтерс. Така Вашингтон ще помогне на Киев да се бори с руските атаки, насочени срещу енергийната инфраструктура на страната, оставили милиони украинци на тъмно и без отопление.

"Това оборудване ще бъде доставено бързо на Украйна на принципа на действия при извънредна ситуация, за да помогне на украинците да устоят през зимата", се посочва в комюнике на Държавния департамент. Пакетът ще включва разпределителни трансформатори, електрически прекъсвачи, ограничители на пренапрежения и друго оборудване.

Русия провежда масивни атаки срещу инфраструктурата за пренос на електроенергия и отопление приблизително всяка седмица от октомври. Те са окачествени от Киев и съюзниците му като преднамерена кампания за причиняване на вреди на цивилното население или военно престъпление.