Но това е сложна мярка, изпълнена с неизяснени подробности, които трябва да бъдат изчистени от работодателите и работниците, много от които са в традиционната едномесечна августовска отпуска. В действителност много магазини, които искаха да заобиколят досегашните правила, приети преди век, и да продават стоките си в неделя, вече са открили начини да го правят, отбелязва агенцията. Купувачи по парижките улици не са убедени, че новият закон може да ги накара да променят навиците си.
"Новият закон е повече за туристите", изтъква 27-годишната Ванеса Крен от Париж. "В неделя аз си почивам, отивам на кино или в парка. Но е добре за магазините, тъй като ще привличат повече клиенти." Законът ще позволи на всички магазини за нехранителни стоки в 494 градове и 29 района, обозначени като туристически центрове, законно да работят днес. Той дава на бизнеса по-голяма правна сигурност, а магазините, които все още не работят в неделя, ще трябва да преговарят за нови договори със служителите си, които ще искат нещо в замяна, ако жертват неделята си.
"Психологически погледнато, трудно е да работиш в неделя", посочва Доналда Баши, мениджър в магазин за детски дрехи от веригата Бенетон, която ще настоява за повече от двойно заплащане. Според допитване на френския изследователски институт Ифоп 59 процента от французите одобряват промяната. Френският парламент одобри закона миналия месец при силната опозиция на левите партии - както и на някои членове на консервативната партия на президента Никола Саркози Съюз за народно движение - според които новата мярка застрашава френския социален модел и трудовите права.
Според новия закон работниците трябва доброволно да решат дали да работят в неделя, за което да получат възнаграждение поне двойно по-голямо спрямо делничен ден, уточнява АП.