Министър-председателят на Франция Едуар Филип направи отстъпки пред синдикатите по отношение на пенсионните реформи, които според него "оправдават" края на стачките, парализирали транспорта в Париж за период от седем дни.

Филип обяви, че минималната възраст за пенсиониране ще остане 62 години, но хората ще трябва да работят до 64 години, за да получат пълна пенсия, предаде Асошиейтед прес.

Мерките ще започнат да се прилагат за излизащите на пазара на труда от 2022 година - последната от текущия мандат на президента Еманюел Макрон.

В речта си премиерът уточни, че въвеждането на пенсионните промени ще бъде отложено. Новата система ще важи само за родените след 1975 година. По-рано това бе съобщено и от местни медии, според които частично ще бъдат засегнати родените през 1975 година.

Първоначално се предлагаше да бъдат обхванати родените от 1963 година нататък.

Родените през 2004 година ще бъдат предмет на новата система от началото на кариерата си, докато при останалите тя ще важи за доходите от 2025 година нататък, допълва ДПА.

Като мярка за солидарност, изкарващите над 120 000 евро годишно ще трябва да плащат допълнителна вноска, а пенсиите на учителите ще останат непокътнати, пише електронното издание на в. "Фигаро", позовавайки се на изказването на министър-председателя.

Франция ще замени сложна система от над 42 отделни планове, финансирани от държавата, с универсална, точкова система, която ще се прилага за излизащите на пазара на труда за първи път през 2022 година, обобщи Едуар Филип, цитиран от Ройтерс.

Той обаче показа известна гъвкавост на синдикатите за графика на въвеждане на плана, като уточни, че всеки, на когото предстои да се пенсионира през идните 17 години, ще бъде изключен.

Ще насърчим хората да работят по-дълго със система на отстъпки и допълнителни възнаграждения, посочи премиерът.

"Струва ми се, че гаранциите, дадени на най-разтревожените групи, оправдават възобновяването на диалога и за спиране на стачките, които наказва милиони французи да страдат", подчерта Филип в телевизионно обръщение.

По думите му пенсионната реформа на френското правителство цели да осигури справедливост, тъй като ще бъде еднаква за всички.

"Дойде времето да изградим универсална пенсионна система. Предлагаме нов междупоколенчески пакт (...). Системата (основана на точки) ще бъде една и съща за всички", отбеляза още премиерът.

Работещите в транспортния сектор са в стачка вече седми ден, а синдикатите призоваха за още протести на 12 и 17 декември след двете масови демонстрации вчера и четвъртък миналата седмица.

Синдикати са гневни

Френските синдикати реагираха гневно на обявените  от премиера Едуар Филип промени в пенсионната система, съобщи радио Европа 1 (Europe 1).

Според генералния секретар на Общата конфедерация на труда ( Се Же Те - CGT) Филип Мартинез правителството се е подиграло с всички.

"Правителството иска да индивидуализира пенсионната система. Всички ще работят по-дълго, това е неприемливо", изтъкна той пред телевизия Ел Се И (LCI). Според него железничарите няма да бъдат доволни.

Обявената от премиера Едуар Филип пенсионна реформа е преминала червената линия с увеличаването на възрастта за пълна пенсия до 64 години, възнегодува генералният секретар на Френската демократична конфедерация на труда (Се Еф Де Те - CFDT) Лоран Берже. Синдикатът досега подкрепяше пенсионната реформа.

"Имаше една червена линия в тази реформа - да не се смесва необходимостта от системна реформа и параметровата реформа, която изисква хората да работят по-дълго, тази червена линия е премината", подчерта Лоран Берже. Той обяви, че Се Еф Де Те ще заседава по-късно днес, за да реши какви действия да бъдат предприети в близките дни.