Във Франция повечето влакове не се движат, училищата за затворени, а от Айфеловата кула връщат посетители заради общонационалната стачка и протести срещу пенсионната реформа на правителството, предават световните агенции.

Станциите на метрото в целия град са затворени, увеличавайки в пъти задръстванията по улиците.

Парализирани транспорт и придвижване

Железопътната компания Ес Ен Се Еф (SNCF) информира, че близо 90 процента от високоскоростните влакове няма да обслужват пътници, както и около 30 процента от вътрешните полети на Ер Франс (Air France).

Парижките забележителности също са засегнати и много туристи отмениха плановете си за пътуване.

В Париж са ангажирани 6000 полицаи за опазване на реда. Префектурата на столичната полиция е забранила придвижването и паркирането на автомобили и призовава към затваряне на всички магазини, ресторанти и други обществени обекти по маршрута на стачното шествие в Париж, което е предвидено да започне от "Гар дьо нор" и да продължи до "Плас дьо ла насион".

Заетите във френския държавен сектор се опасяват, че реформата на президента Еманюел Макрон ще ги принуди да работят по-дълго и ще намали пенсиите им. Министърът на транспорта планира да се срещне днес със синдикатите в опит да потуши напрежението.

Стачката на транспортните работници в Париж бе удължена до понеделник с одобрението на почти всички участници на стачните комитети, предаде междувременно Франс прес, позовавайки се на синдикални източници.

Участието в протестните акции днес е много силно и ще бъде пак такова до понеделник, каза пред АФП Тиери Бабек от Националния съюз на автономните синдикати. Това е най-големият профсъюз в държавна компания, управляваща средствата за масов транспорт в Париж и Ил дьо Франс, включващ автобуси, трамваи, метро - Eр А Те Ер (RATR).

Министърът на външните работи Кристоф Кастанер заяви в навечерието на стачката, че очаква почти 250 демонстрации в цялата страна, на някои от които може да има прояви на насилие.

"Знаем, че в тези протести ще има много хора и знаем рисковете. Настоявам, когато има бунтове или насилие, незабавно да се извършват арести", каза той.

В Париж вътрешният министър очаква да демонстрират "няколкостотин" души от анархисткия "Черен блок" и "радикални "жълти жилетки", а в цялата страна - "няколко хиляди".

Парализирани образование и медицински грижи

Стачка са обявили и в сферата на образованието - почти половината училища са затворени, а също и множество лицеи и университети.

Потърпевши са родителите на деца в началното образование.

Синдикатите в сферата на енергетиката също се включиха в протестните действия, като не се предвижда спиране на тока за домакинствата, но са отправени призиви за намаляване на производството на електричество, спиране на тока в държавните и обществени сгради (с изключение на болниците).

Медицински сестри и болничен персонал, адвокати и полицаи, служители по чистотата, пощенски работници са сред участниците в стачката.

Министърът на здравеопазването заяви, че все още не е ясно колко лошо ще бъдат засегнати болниците, но бяха взети кризисни решения.

Наистина ли са толкова противоречиви пенсионните реформи на Макрон

Понастоящем Франция прилага система, която е сбор от десетки различни схеми, а президентът Еманюел Макрон иска да създаде единна, универсална система.

Новият план на френския президент има за цел да възнагради служителите за всеки отработен ден, като печелят точки, които по-късно ще бъдат прехвърлени в бъдещи пенсионни обезщетения, съобщи Би Би Си.

Официалната пенсионна възраст е повишена през последното десетилетие от 60 на 62 г., но остава една от най-ниските сред групата на богатите нации в ОИСР - например във Великобритания възрастта за пенсиониране е 66 г.

Преминаването към универсална пенсионна система, базирана на точки, обаче ще премахне най-изгодните пенсии за редица работни места - от моряци до адвокати и дори служители в операта.

Междувременно тези, които се пенсионират преди 64-годишна възраст, ще получават по-ниски пенсии. Например някой, който се пенсионира на 63 години, ще получи 5% по-малко. Синдикатите се опасяват, че това ще означава да се работи по-дълго за по-ниска пенсия.

Пенсионната възраст варира в рамките на Европейския съюз.

Президент на страна със застаряващо население, Макрон заяви, че неговият универсален пенсионен план ще бъде по-справедлив от сегашната система.

Но работниците в метрото например казват, че това ще ги принуди да работят по-дълго, като им отнемат правото да се пенсионират рано, дадено им преди десетилетия, за да компенсират необходимостта да работят дълги часове под земята.

Неотдавнашно проучване заключи, че 75% от хората смятат, че са необходими пенсионни реформи, но едва една трета вярват, че правителството може да ги изпълни.

Точните параметри на проекта ще бъдат огласени в средата на декември, като намерението на властите е той да мине през парламента в началото на 2020 г.

"Няма да се откажа", категоричен бе Макрон и обеща идната сряда да се изкаже "пред французите в момент, който сметне за подходящ".

Какво казват противниците на реформата

Всички ще изгубят от това, обобщава Франсоа Омерил, президент на синдиката на ръководните кадри Се Еф Е - Се Же Се. Генералният секретар на най-мощния синдикат - Се Еф Де Те, Лоран Берже, отхвърля възможността за мерки, засягащи пенсионната възраст, времето, през което се плащат вноски, или размера на пенсиите - макар като цяло да подкрепя универсалната пенсионна система.

Ако тази реформа предполага да се работи по-дълго време, ще кажем твърдо НЕ, предупреди Берже, цитиран от АФП.

Не сме имали голяма победа от 1995 г. насам, надяваме се на голяма победа сега, казва Лоран Брюн, ръководител на железничарите от Се Же Те.