Над половин милион души демонстрираха днес във Франция в рамките на масова стачка срещу пенсионната реформа, предаде Франс прес.

Стачката беше масово подкрепена във всички сектори - транспорт, образование, полиция, култура, а над 510 000 души излязоха по улиците на около 70 френски града. В това преброяване на АФП не влиза парижката демонстрация, която по синдикални данни е събрала 250 000 души.

Предлаганата от президента Еманюел Макрон пенсионна реформа цели да премахне всички специални режими и да въведе универсална пенсионна точкова система.

Демонстрантите, включително членове на профсъюзи и представители на политически партии, студенти, членове на "Жълтите жилетки" и работници в транспортната мрежа на Париж започнаха митинга в 14:30 местно време (15:30 българско време).

Демонстрацията беше охранявана от синдикални представители и около 6000 полицаи и жандармеристи. В източната част на столицата избухнаха сблъсъци, при които товарно ремарке беше преобърнато и запалено, редица витрини бяха потрошени, а силите на реда бяха замеряни с различни предмети и отвърнаха със сълзотворни гранати. Арестувани са 87 души.

Парижката полиция използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстранти в Париж. Протестиращи преобърнаха и запалиха строителен фургон, а редица витрини бяха потрошени близо до площад "Република" в източната част на френската столица. Силите на реда бяха замеряни с различни предмети и отвърнаха със сълзотворен газ.

Вижте снимки >>

"Към 15:30 часа (16:30 часа българско време) са задържани 71 души, извършени са 9 350 превантивни проверки", съобщи френската полиция в социалната мрежа "Туитър". Служителите на реда засилиха мерките за сигурност на гарите, където могат да пристигнат протестиращи от други градове.

Снимка: АР/БТА

Това е най-голямата подобна стачка от поне 20 години във Франция. Т

Снимка: АР/БТА

"Това е начало на мощно социално движение", коментира крайнолевият лидер Жан-Люк Меланшон.

Снимка: АР/БТА

Гражданската организация "Бунт срещу унищожението" обяви, че "е извадила от строя" 3600 електрически тротинетки за свободно ползване в различни френски градове, за да протестира срещу вредата им за околната среда и да подкрепи стачката срещу пенсионната реформа във Франция. Според организацията 2020 тротинетки са били извадени от строя в Париж, 1500 в Лион и 90 в Бордо, като кюар-кодът им е бил замазан, за да не могат тротинетките да бъдат задвижени със смартфон от потребители.

Протестното движение срещу пенсионната реформа продължава в парижкия обществен транспорт, където утре 10 от 14-те линии на метрото отново ще спрат работа, и в железниците, където са отменени 90 процента от високоскоростните и 70 процента от регионалните влакове. Международните линии на "Евростар" и "Талис" отново ще работят с прекъсвания.

Авиокомпания "Ер Франс" анулира 30 процента от вътрешните и близо 10 процента от полетите на средни разстояния за утре.

В протестното движение участват и учителите, пенсионерите, студентите, адвокатите, енергетиците и полицаите.

Айфеловата кула и редица от основните музеи в Париж, включително Лувърът, днес спряха работа изцяло или отчасти. Много училища останаха затворени.

Според редица извършени наскоро допитвания мнозинството французи подкрепят протестите срещу пенсионната реформа.