Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен участва заедно с другите западни лидери, които са на посещение в Украйна, както и с президента на Украйна Володимир Зеленски, в церемония по отбелязване на втората годишнина от началото на руското нахлуване в Украйна на летището в Гостомел. Това съобщи специалният пратеник на Европейския нюзрум - платформа за сътрудничество между 21 европейски новинарски агенции, сред които е и БТА.

Премиерите на Италия, Канада и Белгия - Джорджа Мелони, Джъстин Трюдо и Александер де Кро - пристигнаха тази сутрин в Киев заедно с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен с нощен влак от съседна Полша.

"Посещението ми в Киев отбелязва втората годишнина от началото на руската агресивна война срещу Украйна. Идвам, за да отпразнувам необикновената съпротива на смелия украински народ", заяви Фон дер Лайен пред репортери по време на пътуването до Украйна. "Наскоро обявихме много важни неща по отношение на финансовата подкрепа за Украйна, но е много важно да изразим и моралната си подкрепа. И, разбира се, това пътуване ще бъде възможност да обсъдим всички аспекти на нашата европейска подкрепа за Украйна", добави тя.

По-късно, по време на церемонията, Фон дер Лайен заяви следното:

"Вие спасихте страната си и дадохте шанс на украинската съпротива. Само миналата седмица свалихте 7 изтребителя, дадохте нужния отпор в Черно море и възобновихте търговията. Това изглеждаше невъзможно преди 2 години. Нека не забравяме, че извървяхте толкова дълъг път. Убедена съм, че Украйна ще продължи да изненадва всички ни. Докогато е необходимо ще предоставяме финансова подкрепа, боеприпаси, ще продължим да обучаваме войници и да инвестираме в нашата европейска отбранителна промишленост."

Председателката на Европейската комисия продължи, като се позова на унищожаването на летището в Гостомел преди две години на самолета Ан-225, наречен "Мечта".

"Те унищожиха самолета, но не и мечтата. Мечтата за свободна и суверенна Украйна продължава да живее, а Гостомел ще бъде запомнен като ново начало", каза Урсула фон дер Лайен.

Същевременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази увереност, че бъдещето на Украйна е в западния отбранителен съюз, предаде ДПА.

"Украйна ще се присъедини към НАТО. Въпросът не е дали, а кога", каза Столтенберг в разпространено в събота видеообръщение.

Руските сили започнаха пълномащабно нахлуване в по-малката съседна страна в ранните часове на 24 февруари 2022 година. "Докато ви подготвяме за този ден, НАТО ще продължи да подкрепя Украйна. За вашата и за нашата сигурност", каза Столтенберг.

Генералният секретар на НАТО определи ситуацията на фронта като "изключително сериозна" и каза, че "няма никакви признаци" руският президент Владимир Путин да се готви за мир.

В същото време Столтенберг похвали украинските сили. "Вие си върнахте половината от територията, завзета от Русия. Изтласкахте Русия от големи райони при Черно море. И нанесохте тежки загуби на руските сили", каза той.

Столтенберг отбеляза, че страните членки на НАТО са предоставили досега на Киев помощи в размер на милиарди долари. "На път сме да окажем още подкрепа", обеща той.