Великобритания обяви в четвъртък нов пакет от санкции срещу Русия, ден по-рано го направи ЕС, а в събота предстои да го направят и САЩ - същия ден в който се навършат две години от нахлуването на руските сили в Украйна. 

Санкциите са координирани усилия на Запада да ограничи възможностите на руската икономика.

"Нашият международен икономически натиск означава, че Русия не може да си позволи тази нелегална инвазия. Нашите санкции лишават Путин от ресурсите, които са му тъй необходими", се казва в изявление на британския външен министър Дейвид Камерън.

Великобритания въведе санкции срещу компании, свързани с руската отбранителна индустрия. Британските санкции са насочени също срещу източници на доходи от метали, диаманти и енергийната индустрия.

Британското външно министерство казва още, че Лондон въвежда санкции срещу ключови руски вносители и производители на машинни елементи, използвани при производството на отбранителни системи, компоненти за ракети и двигатели на танкове и изтребители.

В британския санкционен списък фигурират над 2000 руснаци и руски компании и организации, отбелязва Ройтерс.

Във връзка с наложените от ЕС санкции Европейската комисия поясни в петък, че ще бъдат засегнати дружества, които осигуряват на Русия части за дронове - летателни средства, които заемат централно място във войната в Украйна. Отбелязва се, че сред тези дружества има фирми от Китай, Казахстан, Индия, Сърбия, Тайланд, Шри Ланка и Турция, които косвено подкрепят руския военно-промишлен комплекс. Въвеждат се ограничения и в търговията с черни метали.

Заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд заяви междувременно, че САЩ ще въведат стотици нови санкции срещу Русия.

Нюланд каза, че част от санкциите ще бъдат насочени срещу отговорните за смъртта на руския опозиционер Алексей Навални. Същевременно тя уточни, че основната част от новите санкции ще засегнат "военната машина на Путин" и ще имат за цел да запълнят празнините в съществуващите санкционни режими.

"Ще има нов смазващ пакет от санкции, ще има стотици санкции през следващите няколко дни . . . част от тях ще бъдат насочени срещу хората, замесени в смъртта на Навални", каза Виктория Нюланд в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

Нюланд призна, че действащите санкции не са спрели отбранителната индустрия на Русия.

"Той (Путин) и неговите мошеници намериха много пробойни", каза заместник държавният секретар, но отбеляза, че с новите санкции ще бъде обърнато внимание на този въпрос.

"Когато видите пакета след няколко дни, ще забележите, че той обръща сериозно внимание на заобикалянето, на възлите и мрежите и на страните, които помагат, по собствена воля или не, санкциите да бъдат заобикаляни, както и на банките, които поддържат и позволяват това заобикаляне, а също така и на ресурсите, които се използват за оръжията", поясни Нюланд.

Междувременно САЩ се канят през идните дни да въведат нови санкции и срещу Иран заради това, че продава на Русия оръжия, които руските сили използват срещу Украйна Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби каза, че САЩ ще предприемат бързи и сурови действия, ако Техеран продаде балистични ракети на Москва, цитира думите му Асошиейтед прес.

Иран снабдява Русия с голям брой мощни балистични ракети "земя-земя", съобщи преди дни Ройтерс. Агенцията отбелязва, че по този начин Техеран задълбочава военното сътрудничество между двете санкционирани от САЩ държави.