Китай заяви днес, че държави, на които китайска престъпна организация е продала фалшиви ваксини срещу коронавирус, са уведомени, че може да са получили фалшиви дози, предаде ДПА.

Говорителят на китайското външно министерство Ван Вънбин каза, че доколкото е запознат, "съответните страни" са информирани за фалшивите ваксини, без да назове страните.

"Сътрудничеството в правоприлагането със съответните страни ще бъде засилено, за да се предотврати разпространението на подобни престъпни дейности", заяви той.

Осемдесет души са задържани по подозрение в производство на фалшиви ваксини срещу коронавирус. Според агенция Синхуа има информация, че от септември те са използвали физиологичен разтвор, за да го продават като ваксина.

Иззети са 3000 дози. Извършени са обиски на няколко места в Китай. Властите казаха, че дейностите на престъпната организация са спрени.

Китай има дълга история на скандали с ваксини, произтичащи от производствени проблеми, както и от бизнес практики. През 2016 г. полицията арестува двама души, които са продава милиони неправилно съхранявани ваксини в цялата страна. В отговор на неотдавнашните скандали страната реформира разпоредбите за безопасност на ваксините и увеличи наказателните санкции за онези, които са хванати да правят фалшификати.

Китай има най-малко седем ваксини срещу COVID-19 в последния етап на клиничните изпитвания и такава, която е одобрена за вътрешна употреба, произведена от държавната Sinopharm. Освен Sinopharm, ваксини имат Anhui Zhifei Longcom, CanSino и Sinovac.

Властите са обещали дози на много страни по света.

Китайските производители на ваксини се възползваха от възможността, предоставена от пандемията, да се превърнат в глобален износител, сключват сделки или даряват ваксините си в поне 27 държави по света.

Sinovac, например, е продала повече от 300 милиона дози, най-вече на страни с ниски и средни доходи. Според Китай това представлява около половината от количествата, които производителите на ваксини са били в състояние да произведат през 2020 г.