Китайска експериментална ваксина срещу коронавируса ще бъде тествана върху по-голяма група доброволци в Турция, след като досега ваксината бе поставена на 726 медицински работници в страната, предаде в."Хюриет дейли нюз", като се позовава на съобщение на турското министерство на здравеопазването.

Министерството уточнява, че няма съобщение за сериозни странични ефекти от ваксината след прилагането й върху групата доброволци здравни работници.

Министерството посочва, че сега ваксината ще се тества върху по-голяма група доброволци извън кръга на здравните работници, а именно върху 12 450 турски граждани на възраст между 18 и 59 години. Тестването на ваксината ще се осъществява в 25 медицински центъра в 12 окръга на страната и ще започне от 23 ноември.

Здравните работници, участвали в тестването на ваксината, са развили антитела и ваксината е показала защита от вируса между 92 и 98 процента, е посочил пред агенция ДХА проф. Мустафа Кемал Челен от университета "Дижле" в Диарбекир.

До дни Турция ще подпише договор за закупуване на около 20 милиона дози ваксина срещу коронавирус от китайската компания "Синовак Биотек", съобщи в сряда турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа. Той добави, че освен това Анкара е в преговори за закупуване на ваксина с "Пфайзър" (Pfizer) и "Бионтек" (BioNTech). Министърът съобщи, че Турция ще има възможност да достави поне 10 милиона дози от китайската ваксина през декември, но иска да увеличи това количество, като същото количество може да бъде доставено и през януари. "Това количество може и да е двойно по-голямо. Договорът за това ще бъде подписан до ден-два", каза Коджа.

Турция ще стане вторият купувач на китайската ваксина след Бразилия, отбелязва в."Хюриет дейли нюз".

"Ако ваксината на "Пфайзър" и "Бионтек" получи лиценз, Турция може да вземе един милион дози от ваксината до края на годината. В момента ние разговаряме постепенно да увеличим (броя) до 25 милиона през годината от януари нататък", заяви турският министър на здравеопазването.