Европейският съвет реши ЕС да започне преговори за разширяване с Босна и Херцеговина, съобщи председателят Шарл Мишел. Той определя решението като ключова стъпка.

В приетото решение се отправя покана Европейската комисия да изготви преговорната рамка. Процедурата предвижда след това рамката да бъде одобрена от държавите в ЕС.

В заключенията от първия ден на заседанието си европейските държавни и правителствени ръководители призовават Съвета на ЕС бързо да одобри преговорните рамки за Украйна и Молдова, предложени от ЕК. Европейският съвет приветства напредъка на двете страни по реформите, свързани с присъединяването към ЕС.

Среща на върха на ЕС миналата година даде зелена светлина за преговори за членство както с Украйна, така и с Молдова, но не е оповестена дата за начало на преговорите.

Европейският съвет отбелязва реформите, предприети от Грузия и насърчава страната да продължи с необходимите усилия, се допълва в документа.

Същевременно парламентът на Молдова одобри призив за продължаване на усилията за присъединяване към Европейския съюз.

След дебат, съвпаднал със срещата на върха на ЕС в Брюксел, парламентът прие с 54 гласа "за" и нито един против декларация, в която се казва: "Само присъединяването към Европа може да осигури бъдещето на страната като суверенна, неутрална и пълноценна демократична държава".

Законодателният орган определи интеграцията в ЕС като "основен приоритет в националния проект на Молдова".

Опозиционният блок на комунистите и социалистите, симпатизиращ на Москва, напусна пленарната зала.

В Приднестровието, ивица земя, което се отцепи от Молдова, когато Съветски съюз се разпадаше, местният лидер Вадим Красноселски призова молдовските власти да признаят независимостта на тази територия и да се откажат от всякакви претенции към нея.

"Няма друг изход", каза той по местната телевизия. "Не може повече да се говори за автономия. Трябва да се махнете от тази територия." Неговият регион, каза Красноселски, "не е сепаратистки", а "нормален"съсед", търсещ мир и стабилност.