Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и председателката на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Боряна Крищо се срещнаха днес в Загреб и обявиха, че няма да строят бариери на границата между двете държави, съобщи хърватската национална телевизия ХРТ, цитирана от БТА.

"Искаме сътрудничеството ни от гледна точка на контрола на незаконната миграция да бъде повишено. Позицията на Хърватия е много ясна и сигурна - ние нито искаме, нито ще строим физически бариери на границата с Босна и Херцеговина", каза Пленкович.

Премиерът добави, че вместо строежа на такива препятствия, "ние искаме да подобрим сътрудничеството в предотвратяването на незаконната миграция и да изпратим послание за съдействие и откритост".

Боряна Крищо благодари на хърватския премиер за всичко, което той и правителството на Хърватия "правят за Босна и Херцеговина и нейния европейски и натовски път".

Двамата лидери обявиха, че през юни тази година в Загреб ще бъде организирано общо заседание на Съвета на министрите и правителството на Република Хърватия, като на дневния ред ще бъдат темите за двустранните отношения и укрепването на сътрудничеството.