Споразумението за климата, постигнато на конференцията КОП 27 в Шарм ел Шейх, Египет, не осигурява достатъчен напредък по климатичните въпроси, каза заместник-председателят на Европейската комисия и ръководител на климатичната политика на ЕС Франс Тимерманс.

По този начин той разкритикува ангажимента на някои страни към усилията за ограничаване на покачването на средната глобална температура, предаде Ройтерс.

"Намираме се в решаващото десетилетие, но същевременно не правим достатъчна стъпка напред в името на хората и планетата", каза Тимерманс на пресконференция, пише БТА.

"Направената стъпка не предвижда достатъчно амбициозни усилия от страна на основните замърсители за по-голямо и по-ускорено ограничаване на вредните емисии."

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш приветства създаването на фонд за обезщетяване уязвимите в климатично отношение страни, предаде ДПА.

Делегатите на международната конференция за климата КОП 27 направиха "важна стъпка напред към справедливостта", каза той.

"Приветствам решението да бъде създаден фонд за компенсиране на вредите, който да бъде приведен в действие в обозримо бъдеще", заяви Гутериш. "Ясно е, че това само по себе си не е достатъчно, но все пак беше даден така нужният политически сигнал за възстановяване на нарушеното доверие."

Гласовете на тези, които са "на предната линия на климатичната криза", трябва да бъдат чути, каза той.

ООН ще подкрепи "всяка стъпка от тези усилия", добави Гутериш.

Изплащането на обезщетения за вреди в по-бедните страни, причинени от климатичните промени, беше един от най-спорните въпроси на двуседмичната конференция в Шарм ел Шейх, отбелязва ДПА.

Споразумението се смята за голяма победа за държавите с по-нисък жизнен стандарт, които често понасят последиците от климатичните промени, въпреки че са допринесли най-малко за тях, допълва агенцията.