Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че турският съд, а не политиците ще решат съдбата на американския пастор Андрю Брънсън, чието задържане по обвинения в тероризъм влоши отношенията между Анкара и Вашингтон, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Турските власти обвиняват пастора, че е действал в полза на мрежата на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен и на групировката Кюрдска работническа партия (ПКК). Брънсън бе поставен под домашен арест през юли, след като прекара близо две години в затвор в Турция.

В интервю по време на посещението си в Ню Йорк за Общото събрание на ООН Ердоган каза също, че Турция ще продължи да купува ирански природен газ въпреки санкциите на САЩ спрямо Иран.

По думите на турския президент е невъзможно усилията за мир в Сирия да продължат, докато президентът на Сирия Башар Асад продължава да е на власт.

Ердоган добави, че изтеглянето на "радикални групи" от демилитаризираната зона в сирийската провинция Идлиб вече е започнало.

По-рано този месец Русия и Турция се договориха да създадат демилитаризирана буферна зона до средата на октомври в Идлиб, последна крепост на бунтовниците в Сирия.

Лидерът на Турция посочи също така, че решението на турската централна банка да увеличи лихвените проценти е явен признак за нейната независимост, заявявайки отново, че като президент той самият е против повишаването на лихвите.

Турската централна банка на 13 септември повиши силно водещата си лихва от 17,75 процента на 24 процента, за да овладее инфлацията и да подкрепи турската валута след рязкото й поевтиняване тази година.

Ердоган, който определя сам себе си като "враг на лихвите", желае да запази ниско равнището на лихвените проценти, за да задържи бума на икономическия растеж, подхранен от кредитиране.