Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова за разплащане в национална валута при международните сделки между мюсюлманските държави като "средство срещу оковите на империализма", пише турският печат днес. Ердоган говори вчера на заседание в Истанбул на Постоянния комитет за икономическо и търговско сътрудничество на Организацията за ислямско сътрудничество.

"Използването на национална валута е изключително важно, за да счупим оковите на империализма", каза на откриването на заседанието Ердоган, цитиран от в. "Айдънлък". Президентът подчерта, че няма друг вариант освен разплащането в национална валута, за да не бъде допуснато "смазващият натиск" на валутните курсове да продължи.

"Айдънлък" цитира същевременно и думите на руския президент Владимир Путин, който след разговор по телефона с Ердоган вчера обяви, че сделката с Турция за руските ракетни комплекси С-400 не е била сключена в долари. "Знаехме, че ако беше сключена в долари, нямаше да можем да я осъществим. Затова помислихме за друг вариант", е казал Путин, цитиран от "Айдънлък".

"Призив от Ердоган към ислямския свят: Трябва сами да се погрижим за себе си", пише в заглавие в. "Стар", който също откроява на първата си страница днес речта на президента пред лидери на ислямски държави. Ердоган отправи обаче критики и към самите мюсюлмани, като заяви, че те самите са виновни за кризите, които преживяват.

"Ние сме отговорни за кризите, които преживяваме, за кръвта и сълзите. Не бива вече да попадаме в капана на онези, които казват, че капка петрол е по-ценна от капка кръв. Не бива да се включваме в игрите на онези, които се опитват да ни скарат", заяви още турският лидер.

Ердоган отправи критики и за начина, по който функционира ООН, като заяви, че в Съвета за сигурност се вижда как цял свят става "заложник между устните на една държава". "(Има) пет постоянни членки и каквото каже една от тях, всички са принудени, всички са осъдени да го направят", каза турският президент.

"Критики (на Ердоган) към ислямския свят за "псевдомюсюлмани", гласи заглавието по темата на в. "Йени бирлик".

"Ако днес в Йемен милиони гладуват и живеят на открито, то няма нужда да търсим отговорните за това на други места. Кой е отговорен? Отново ние. Тоест мюсюлманите, тоест псевдомюсюлманите. Ние сме тези, които само наблюдаваме положението на децата, останали кожа и кости, на бедните и на мизерстващите хора", каза още той.

"Милят" посочва, че в словото си Ердоган е заявил и твърда подкрепа за Палестина, заявявайки, че няма да бъде позволено на "окупаторът Израел да угаси светлините на Ерусалим", определяйки града като "зеницата на ислямския свят".

"Докато палестинците отстояват своята кауза, окупаторите никога няма да могат да постигнат своите цели", каза още той.