Руският президент Владимир Путин обсъди по телефона с турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган въпроси, свързани със сигурността в Черноморския регион в контекста на инцидента в Керченския проток, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

Турският президент разговаря по телефона днес и с украинския президент Петро Порошенко, с когото също обсъдиха инцидента в Керченския проток, информира турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

В неделя руската брегова охрана стреля по плавателни съдове на украинските военноморски сили в Керченския проток и след това ги задържа. Украинските ВМС заявиха, че шестима техни матроси са ранени. Русия и Украйна се обвиниха взаимно за инцидента.

Вчера Ердоган призова Русия и Украйна да разрешават проблемите си чрез диалог и заяви, че Черно море трябва да бъде "мирно.

По едно време ни се струваше, че ситуацията в Черно море се е успокоила, но неотдавна отново се разрази конфликт. Случилото се ни разстрои. И двете страни - Русия и Украйна, са наши близки приятели. Искаме Черно море да бъде море на мира. Призоваваме Русия и Украйна да разрешават проблемите по между им чрез диалог, каза Ердоган.

Той добави, че Турция би се радвала да види не противоборство между Русия и Украйна, а да ги види, че вървят "рамо до рамо", информира турската телевизия НТВ.