Турският президент Реджеп Тайип Ердоган прояви мъжество и политическа воля за реализацията на проекта за изграждане на газопровода "Турски поток", заяви днес руският президент Владимир Путин на церемония в Истанбул по повод завършването на строителството на морския участък от газопровода, предаде ТАСС.

"Защо? Защото в условията на растяща конкуренция без това подобни проекти не се осъществяват", добави Путин.

Думите на руския президент бяха посрещнати с аплодисменти в залата, отбелязва ТАСС.

Тържествената част от церемонията по случай завършването на морския участък от газопровода "Турски поток", на която произнесоха речи президентите на Турция и Русия, се състоя в конгресния център "Люфти Кърдар" в Истанбул.

По видеомост двамата президенти се свързаха с мястото на основните събития, като пред очите им в пряк ефир се състоя заваряването на последната тръба, отбелязва ТАСС.

Путин и Ердоган са дали нареждане за започване на спускането на тръбата във водата. Ръководителят на руския газов гигант Газпром Алексей Милер от своя страна е разпоредил от кораба "Пайъниъринг спирит" спускане на тръбата. След това Милер обяви, че последната тръба от морския участък на газопровода е спусната в акваторията на Черно море.

Изграждането на втория етап по суша от газопровода "Турски поток" ще започва от Къйъкьой, рибарско градче в окръг Къркларели, в района на турско-българската граница.

Двамата държавни глави изтъкнаха, че осъществяването на проекта "Турски поток" е "ясна демонстрация на партньорството и сътрудничеството" между двете страни.

"Ние с нашите приятели от Руската федерация положихме много усилия от гледна точка на взаимоотношенията за осъществяването на този проект. Той има историческа стойност за нашите отношения. Ние се надяваме, че през 2019 г. след всички необходими тестове ще бъдем готови за пускане в експлоатация на "Турски поток", заяви Ердоган.

"Предстои полагането на сухопътния участък на "Турски поток". Разчитаме, че тази работа ще се осъществява със същите ударни темпове, така че газопроводът да бъде пуснат в експлоатация, както бе планирано, до края на 2019 г.", каза още руският държавен глава.

Турция очаква първи доставки на газ през газопровода "Турски поток" през 2019 г., заяви днес президентът Реджеп Тайип Ердоган

"Ние с нашите приятели от Руската федерация положихме много усилия от гледна точка на взаимоотношенията за осъществяването на този проект. Той има историческа стойност за нашите отношения. Ние се надяваме, че през 2019 г. след всички необходими тестове ще бъдем готови за пускане в експлоатация на "Турски поток", заяви Ердоган.

Той подчерта, че отношенията между Анкара и Москва не се поддават на натиск от трети страни.

"Ние никога не сме се ръководили от натиск от трети страни в рамките на нашите двустранни отношения", отбелязва турският държавен глава.

Изграждането на морския участък на газопровода "Турски поток", по който ще се транспортира руско синьо гориво до Турция, приключи. Това съобщи днес членът на управителния съвет на руския газов гигант Газпром Олег Аксютин, цитиран от Ройтерс.

Аксютин обяви новината по телевизията, след като руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган се срещнаха в Истанбул, за да отбележат завършването на морския участък от газопровода, уточни Ройтерс.

Министърът на енергетиката на Русия Александър Новак е убеден, че руското синьо гориво по тръбопровода "Турски поток" ще стигне до турските потребители, както и до страните от Европа, към края на 2019 година. ,

"Убеден съм, че останалата част от строителството - сухопътната част на този газопровод - ще бъде завършена в срока, предвиден в пътната карта, и към края на 2019 година на практика газът от Русия ще може да бъде подаден към турските потребителите и да се доставя в европейските страни", каза Новак.

По думите на руския министър проектът ще придаде импулс на развитието на двустранните отношения. "Това е мащабен исторически проект. Този проект днес придава нов импулс за развитието на взаимоотношенията между Русия и Турция", отбеляза Новак, цитиран от ТАСС.

Газпром започна изграждането на морския участък от "Турски поток" през май 2017 година. Тръбопроводът с дължина 930 км минава по дъното на Черно море и стига до турското крайбрежие, припомня ТАСС.