Отношенията между ЕС и Турция са на исторически ниско равнище, се посочва в доклад, приет вчера от Европейския парламент с с 480 гласа "за", 64 "против" и 150 въздържали се.

ЕП отчита отстъпление по отношение на принципите на правовата държава и основните права, както и че Турция води конфронтационна и враждебна външна политика.

Отношенията между ЕС и Турция са се влошили толкова, че има нужда от задълбочена преоценка от двете страни, се допълва в доклада, цитиран от пресслужбата на ЕП. В последните години турското правителство все повече се отдалечава от ценностите на ЕС, се допълва в текста.

ЕП настоява, ако Турция не промени настоящата отрицателна посока, Европейската комисия да препоръча официално временно преустановяване на преговорите за присъединяване. Евродепутатите са обезпокоени от "авторитарното тълкуване на президентската система", като посочват липсата на независимост на съдебната власт и "продължаващата хиперцентрализация на властта в рамките на президентската институция". Те призовават турските власти да освободят всички лишени от свобода защитници на правата на човека, журналисти, адвокати, представители на академичните среди и други, лишени от свобода по необосновани обвинения.

ЕП е обезпокоен от враждебната външна политика на Турция, включително по отношение на Гърция и Кипър, както и от действията й в Сирия, Либия и Нагорни Карабах. ЕП повтаря призива си от 2015 г. и отново насърчава Турция да признае геноцида над арменците, като по този начин проправи път към истинско помирение между турския и арменския народ.

Като потвърждават отново убеждението си, че Турция е ключов партньор за стабилността в по-широкия регион, членовете на ЕП признават продължаващите дипломатически усилия на ЕС за истински и ефективен диалог с Анкара. В доклада се посочва, че Турция все още играе важна роля чрез приемането на почти четири милиона бежанци, от които приблизително 3,6 милиона са сирийци. ЕП отбелязва, че предизвикателствата за преодоляването на тази криза са се увеличили заради пандемията.

ЕП настоява мигрантите и бежанците да не бъдат използвани като средство за политическо влияние и изнудване. Евродепутатите заявяват, че в Турция съществува разнообразно гражданско общество и то е сред малкото, които възразяват на турското правителство. Те приканват ЕК да продължи да подкрепя финансово турските граждански организации.